Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.
"Înainte de a-ţi trimite crucea pe care o duci, Dumnezeu a privit-o cu ochii Săi cei preafrumoşi, a examinat-o cu raţiunea Sa dumnezeiască, a verificat-o cu dreptatea Sa neajunsă, a încălzit-o în inima Sa cea plină de iubire, a cântărit-o în mâinile Sale pline de afecţiune, ca nu cumva să fie mai grea decât poţi duce. Şi după ce a măsurat curajul tău, a binecuvântat-o şi ţi-a pus-o pe umeri. Deci o poţi duce. Ţine-o bine, şi urcă de pe Golgota spre Înviere!"

duminică, 23 noiembrie 2014

O, boală, doctorie mară, dar aducătoare de sănătate!

În vremea bolii simțim că viața omenească este asemenea unei flori care se ofilește aproape îndată ce își desface petalele și unui nor care se risipește fără să lase urme; că zilele noastre pier ca umbra; că trupul nostru se usucă aidoma florii câmpului, că viața celui mai tare om este numai o adiere, că ea se scurtează cu fiece răsuflare și că bătaia pulsului îl apropie, ca bătăile unui ornic, de ceasul cel din urmă, care aproape întotdeauna bate tocmai în clipa când omul crede că până la ea mai e multă vreme.

Boala, chiar dacă slăbeşte trupul, totuşi,întăreşte sufletul; trupul îl omoară, dar sufletul îl înviază; pe omul dinafară îl slăbănogeşte, dar pe cel dinăuntru îl înnoieşte. „Chiar dacă omul nostru cel din afară se trece, cel dinăuntru însă se înnoieşte din zi în zi” (2 Cor. 4,16).

Cum se înnoieşte? Se deprinde cu smerenia,cu răbdarea,cu aducerea aminte de moarte şi în urma acesteia cu adevărata pocăinţă, rugăciune,dispreţ faţă de lume şi de deşertăciunile lumeşti.
Cine, bolnav fiind, ar mai avea chef să se mândrească? Cine, văzând că prin boală i se apropie sfârşitul, şi-ar mai dori slavă, cinste şi bogăţie? Cine ar îndrăzni să mai greşească fără frică, văzând că îl cuprinde frica de judecata lui Dumnezeu? Şi când se roagă omul cu mai multă osârdie dacă nu în vremea bolii?
O, boală, doctorie mară, dar aducătoare de sănătate!Cum ferește sarea peştele sau carnea de putrezire, așa şi orice boală păzeşte duhul nostru de putreziciunea și stricăciunea păcatului, neângăduind patimilor - viermilor sufleteşti, să se zămislească în noi.

Prin nerăbdare, nu scăpăm de suferința pe care ne-a rânduit-o Pronia lui Dumnezeu; dintr-însa nu urmează altceva, fără numai vătămare și pierzare. Prin răbdare, orice suferință se ușurează. Uită-te la cei aflați în boală de multă vreme sau care șed mult timp în temniță: așa s-au obișnuit cu nenorocirea lor prein răbdare, că parcă n-ar simți-o. Că necazul răbdare lucrează Rom. 5, 3. Dimpotrivă, prin nerăbdare, durerea se înmulțește...

Din 153 de mărturii ale Sfântului Tihon din Zadonsk, Episcopul de Voronej şi Eleţk, Despre folosul bolilor pentru suflet

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu