Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.
"Înainte de a-ţi trimite crucea pe care o duci, Dumnezeu a privit-o cu ochii Săi cei preafrumoşi, a examinat-o cu raţiunea Sa dumnezeiască, a verificat-o cu dreptatea Sa neajunsă, a încălzit-o în inima Sa cea plină de iubire, a cântărit-o în mâinile Sale pline de afecţiune, ca nu cumva să fie mai grea decât poţi duce. Şi după ce a măsurat curajul tău, a binecuvântat-o şi ţi-a pus-o pe umeri. Deci o poţi duce. Ţine-o bine, şi urcă de pe Golgota spre Înviere!"

Paraclisul Sf. Nectarie


PARACLIS al Sfântului Nectarie Taumaturgul, făcătorul de minuni


Obisnuitul inceput:
Imparate ceresc..., Sfinte Dumnezeule..., Preasfanta Treime..., Tatal nostru..., Preotul: Ca a Ta este imparatia..., Doamne miluieste (de 12 ori). Slava... Si acum... Si

Veniti sa ne inchinam Imparatului nostru Dumnezeu.
Veniti sa ne inchinam si sa cadem la Hristos, Imparatul nostru Dumnezeu.
Veniti sa ne inchinam si sa cadem la insusi Hristos, Imparatul si Dumnezeul nostru.

Dupa care, Psalmul 142:

Doamne, auzi rugaciunea mea, asculta cererea mea, intru credinciosia Ta; auzi-ma, intru dreptatea Ta. Sa nu intri la judecata cu robul Tau, ca nimeni din cei vii nu-i drept inaintea Ta. Vrajmasul prigoneste sufletul meu si viata mea o calca in picioare; facutu-m-a sa locuiesc in intuneric ca mortii cei din veacuri. Mahnit e duhul in mine si inima mea incremenita inlauntrul meu. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mainilor Tale m-am gandit. Tins-am catre Tine mainile mele, sufletul meu ca un pamant insetosat. Degrab auzi-ma, Doamne, ca a slabit duhul meu. Nu-ti intoarce fata Ta de la mine, ca sa nu ma aseman celor ce se pogoara in mormant. Fa sa aud dimineata mila Ta, ca la Tine mi-i nadejdea. Arata-mi calea pe care voi merge, ca la Tine am ridicat sufletul meu. Scapa-ma de vrajmasii mei, ca la Tine alerg, Doamne. Invata-ma sa fac voia Ta, ca Tu esti Dumnezeul meu. Duhul Tau cel bun sa ma povatuiasca la pamantul dreptatii. Pentru numele Tau, Doamne, daruieste-mi viata. Intru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu. Fa bunatate de starpeste pe vrajmasii mei si pierde pe toti cei ce necajesc sufletul meu, ca eu sunt robul Tau.
Dumnezeu este Domnul si s-a aratat noua. Bine este cuvantat, cel ce vine intru numele Domnului (de 3 ori).Troparele:

Glasul al 4-lea.

Toată suflarea ortodoxă să se adune la prăznuirea slăvitului ierarh Nectarie, celui ce întru rugăciunea sa a unit toată lumea, aducându-o lui Hristos, Arhierelui Celui Mare, spre binecuvântare şi rodire de lucrări dumnezeieşti. Către acesta căzând cu umilinţă să-i strigăm: Bucură-te, Sfinte Nectarie, şi îndreptează şi gândurile inimii noastre spre păşunea bogată a pocăinţei.

Slavă…

Cei neputincioşi cu trupul aflat-au tămăduire prin mijlocirea ta, cei întristaţi la tine aleargă ca la un liman al bucuriei şi noi toţi ne adăpostim sub acoperământul rugăciunilor tale, strigându-ţi cu evlavie: Cu starea ta de faţă înaintea lui Hristos risipeşte necazurile noastre şi ne înţelepţeşte a lucra faptele mântuirii.


Şi acum…

Nu vom tăcea, Născătoare de Dumnezeu, pururea a striga puterile tale, noi nevrednicii şi mult păcătoşii. Că de n-ai fi stat tu înaintea Domnului rugându-te, cine ne-ar fi mântuit din atâtea primejdii. Sau cine ne-ar fi păzit până acum slobozi? Nu ne vom depărta de la tine, Stăpână, că tu izbăveşti pe robii tăi pururea din toate nevoile.

Apoi Psalmul 50:

Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta, si dupa multimea indurarilor Tale, sterge faradelegea mea. Mai vartos ma spala de faradelegea mea si de pacatul meu ma curateste. Ca faradelegea mea eu o cunosc si pacatul meu inaintea mea este pururea. Tie unuia am gresit si rau inaintea Ta am facut, ca sa fii indreptatit intru cuvintele Tale si sa biruiesti cand vei judeca Tu. Ca iata intru faradelegi m-am zamislit si in pacate m-a nascut maica mea. Ca iata adevarul ai iubit; cele nearatate si cele ascunse ale intelepciunii Tale, mi-ai aratat mie. Stropi-ma-vei cu isop si ma voi curati; spala-ma-vei si mai vartos decat zapada ma voi albi. Auzului meu vei da bucurie si veselie; bucura-se-vor oasele mele cele smerite. Intoarce fata Ta de catre pacatele mele si toate faradelegile mele sterge-le. Inima curata zideste intru mine, Dumnezeule si duh drept innoieste intru cele dinlauntru ale mele. Nu ma lepada de la fata Ta si Duhul Tau cel sfant nu-l lua de la mine. Da-mi mie bucuria mantuirii Tale si cu duh stapanitor ma intareste. Invata-voi pe cei fara de lege caile Tale, si cei necredinciosi la Tine se vor intoarce. Izbaveste-ma de varsarea de sange, Dumnezeule, Dumnezeul mantuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide si gura mea va vesti lauda Ta. Ca de ai fi voit jertfa, ti-as fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi. Jertfa lui Dumnezeu: duhul umilit; inima infranta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi. Fa bine, Doamne, intru bunavoirea Ta, Sionului, si sa se zideasca zidurile Ierusalimului. Atunci vei binevoi jertfa dreptatii, prinosul si arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tau vitei.

Canonul de rugăciune

Cântarea I, glasul al 4-lea

Irmosul: Apa trecand-o ca pe uscat si din rautatea egiptenilor scapand, israeliteanul a strigat: Izbavitorului si Dumnezeului nostru sa-I cantam.

Stih :Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Năvala ispitelor mă cuprinde şi în legăturile bolilor sunt ţinut, dar strig către tine Părinte Nectarie: la limanul liniştirii mă poartă în braţele rugăciunii tale.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

În turnul virtuţilor te-ai ascuns de toate tulburările lumii şi ale vrăjmaşilor nevăzuţi şi tinzând gândul către Hristos, Soarele dreptăţii, te-ai făcut rază cugetătoare de cele înalte, luminând pe cei ce-ţi strigă cu evlavie: Preasfinţite Nectarie, din tulburarea ispitelor izbăveşte-ne pe noi, cei ce te cinstim cu evlavie.

Slavă…

Vârtejul ispitelor dezrădăcinează pomul gândurilor cuvioase şi furtuna patimilor cumplit întunecă cerul minţii mele, însă tu, Sfinte Nectarie, străluceşte-mi lumina pocăinţei, sădind în sufletul meu florile înţelegerilor dumnezeieşti.

Şi acum…

La Tine alerg, Preafericită, ca la un liman binecuvântat al Vieţii, căci din cursele ispitelor totdeauna scoţi pe robii Tăi cu mâna Ta cea puternică, îndrumându-i către calea pocăinţei.

Cântarea a 3-a

Irmosul: Doamne, Cela ce ai facut cele de deasupra crugului ceresc si ai zidit Biserica Ta, Tu pe mine ma intareste intru dragostea Ta, ca Tu esti marginea doririlor si credinciosilor intarire, Unule, lubitorule de oameni.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Mănăstirea ta pururea o îngrădeşti cu stâlpii rugăciunii tale şi întru lumina Soarelui dreptăţii o păzeşti, ca pe toţi fiii Luminii să-i aducă întru lumina Împărăţiei celei veşnice, fericite Nectarie.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Din paharul cel dulce al rugăciunii tale adapă pe cei ce au gustat din amărăciunea păcatelor şi la masa cerească îi rânduieşte, cu îndrăzneala ce o ai către Hristos, ca unul ce în cămara inimii ai cinat cu El la masa rugăciunii.

Slavă…

Din porţile deznădăjduirii scoate-mă pe mine, Sfinte Nectarie, zdrobind cu puterea rugăciunii tale pe vrăjmaşii ce năvălesc asupra mea, căutând să mă despartă de vederea luminoasă iubirii Stăpânului.

Şi acum…

Preacurată Fecioară, Rai înţelegător Te ştim pe Tine, noi cei ce alergăm cu pas bucuros la puternică mijlocirea Ta. Inima mea ce s-a făcut iad a toată stricăciunea patimilor prefă-o iarăşi în rai tainic plin de curgerile gândurilor cuvioase.

Urmatoarele stihiri se zic dupa Cantarile a 3-a si a 6-a:

Ca un păstor blând şi icoană a Păstorului Celui Preaînalt, pe noi, turma cea cuvântătoare ne scoate la păşunea înţelepciunii, ca să ne hrănim cu gânduri îngereşti.

Caută din înălţimile cereşti, Maica Făcătorului a toate, şi inima mea cea surpată de gânduri rele o înnoieşte, întărindu-o cu legătura gândurilor smerite.

Preotul rosteste ectenia: Miluieste-ne pe noi, Dumnezeule... la care pomeneste pe cei pentru care se face paraclisul: Doamne miluieste (de 12 ori). Apoi preotul zice ecfonisul: Ca milostiv si iubitor de oameni...
Si indata Sedealna, glasul al 2-lea (Podobie: Cele de sus cautand...):

Numele tău cu evlavie este rostit până la marginile lumii, căci lucrare apostolească având, ai luminat pe toţi cu razele cuvintelor tale şi cu strălucirea minunilor te-ai făcut vrednic de cinstirea tuturor.

Cântarea a 4-a

Irmosul: Auzit-am, Doamne, taina randuielii Tale, inteles-am lucrurile Tale si am preaslavit Dumnezeirea Ta.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Surpă Sfinte Nectarie, întărâtările ereziilor şi cu legătura păcii înconjoară Biserica lui Hristos, ceea ce ia întărire prin rugăciunile tale.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Pe cei răniţi de întristare din pricina ascuţişului bolilor necruţătoare îi vindecă cu untelemnul iubirii tale de oameni şi tămăduire grabnică dăruieşte celor ce cu nădejde se încredinţează rugăciunilor tale.

Slavă…

Cu puterea rugăciunilor tale toţi iau întărire şi pe cărarea Împărăţiei lui Hristos înaintează, având nebiruit acoperământul mijlocirii tale, fericite.

Şi acum...

Maica Luminii, în ceasul sfârşitului meu să-mi fi aproape, alungând întunericul asupririi diavoleşti şi gătindu-mă mai înainte cu podoabele cele mântuitoare ale faptelor pocăinţei.

Cântarea a 5-a

Irmosul: Lumineaza-ne pe noi, Doamne, cu poruncile Tale si cu bratul Tau cel inalt. Pacea Ta da-ne-o noua, Iubitorule de oameni.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Eghina, ca pe o comoară poartă cinstitele tale moaşte, care izvorăsc tuturor tămăduiri şi darurile bogatele ale Cuvântului.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Ca Una Ce ai purtat în braţele Tale pe Împăratul tuturor, făcând să înceteze robia patimilor noastre, cu strălucirile Lui orbeşte pe cei ce ne stăpânesc pe noi prin gândurile cele rele.

Slavă…

Icoana Învierii întru tine străluceşte cu putere, căci deşi ai trecut hotarul morţii trupeşti, viu eşti în mijlocul credincioşilor, luminând şi povăţuind pe toţi către viaţa cea veşnică.

Şi acum…

Stând cu îndrăzneală înaintea Fiului şi Dumnezeului Tău, cere cu stăruinţă iertarea păcatelor noastre şi ne soleşte intrarea în cămara cea de nuntă a Mirelui doririlor cereşti cu feciorele cele înţelepte.

Cântarea a 6-a

Irmosul: Rugaciunea mea voi varsa catre Domnul si Lui voi spune necazurile mele, ca s-a umplut sufletul meu de rautati si viata mea de iad s-a apropiat, ci ca Iona ma rog: Dumnezeule, din stricaciune scoate-ma!

Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Nou doctor fără de argint te-a arătat darul lui Dumnezeu pe tine, preasfinţite, toţi credincioşii alergând către tine ca la un izvor nesecat de tămăduiri.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Nouă, celor neputincioşi, care pururea alunecăm în cursele păcatelor, trimite-ne frânghia rugăciunii tale şi la limanul vieţuirii îmbunătăţite pe aşează ca un râvnitor al pocăinţei tuturor.

Slavă…

Propovăduitorule al Treimii, tu locaş sfinţit ai zidit Stăpânului spre mântuirea multora, după ce mai înainte te-ai făcut casă înţelegătoare a Treimii zidită cu pietrele virtuţilor dumnezeieşti.

Şi acum…

Lumea se bucură luând izbăvire prin rugăciunile Tale, Fericită, şi toţi Te cinstim cu credinţă, întru Tine punându-ne toată nădejdea mântuirii noastre. Scoate-ne din stricăciunea patimilor şi haina sufletului nostru dă-ne să o curăţim cu lacrimile pocăinţei.

Luând în mintea ta gândul smerit, întru durerile necazurilor de multe feluri ai zămislit cuvânt de înţelepţire a turmei ce ţi-a adus ţie roadele faptelor bune.

Nepătată Fecioară, care în zilele cele din urmă, în chip de negrăit printr-un cuvânt ai născut pe Cuvântul; roagă-l ca ceea ce ai îndrăzneala cea de maică.

Preotul pomeneste pe cei pentru care se face paraclisul, dupa cum s-a aratat dupa Cantarea a 3-a. Apoi ecfonisul: Ca Tu esti Imparatul Pacii... Si Condacul, glasul al 2-lea:

Grabnic ajutător la orice fel de nevoie eşti fericite Nectarie, cel ce ai rămas netulburat de valurile ispitelor, călătorind în corabia rugăciunii către limanul binecuvântat al Vieţii. Pe noi, cei ce am întâmpinat piedicile păcatelor şi am ajuns în cursele morţii sufleteşti, ridică-ne cu toiagul rugăciunii tale.

Apostolul: Un astfel de arhiereu…
Preotul: Din Sfanta Evanghelie de la Ioan, citire:

„ Eu sunt usa : de va intra cineva prin Mine, se va mantui; si va intra si va iesi si pasune va afla. Furul nu vine decat ca sa fure si sa junghie si sa piarda. Eu am venit ca viata sa aiba si din belsug sa aiba. Eu sunt pastorul cel bun. Pastorul cel bun isi pune sufletul pentru oile sale. Iar cel platit si cel care nu este pastor, si ale carui oi nu sunt ale lui, vede lupul venind si lasa oile si fuge; si lupul le rapeste si le risipeste. Dar cel platit fuge, pentru ca este platit si nu are grija de oi. Eu sunt pastorul cel bun si cunosc pe ale Mele si ale Mele Ma cunosc pe Mine. Precum Ma cunoaste Tatal si Eu cunosc pe Tatal. Si sufletul Imi pun pentru oi. Mai am si alte oi, care nu sunt din staulul acesta. Si pe acelea trebuie sa le aduc si vor auzi glasul Meu si va fi o turma si un pastor.”(10, 9-16)
Slavă…, glasul al 2-lea

Părinte, Cuvinte şi Duhule, Treime Sfântă, curăţeşte mulţimea greşalelor noastre.

Si acum…
Pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu şi ale Sfântului Ierarh Nectarie, Milostive, curăţeşte mulţimea greşalelor noastre.
Stih: Miluieşte-mă Dumnezeule după mare mila Ta şi, după mulţimea îndurărilor Tale, curăţeşte fărădelegile noastre.

Podobie: Toată nădejdea…, glasul al 2-lea:

Din negura vremurilor de pe urmă ai răsărit ca un luceafăr, povăţuind gândul nostru către peştera inimii unde sălăşluieşte Hristos, Cel Ce Prunc a fost văzut pe pământ ca să ne asemănăm noi pruncilor întru nevinovăţie. Pe acesta, roagă-l Sfinte Nectarie, ca unul ce ai dobândit curăţia şi nerăutatea pruncilor, să îmblânzească pornirile patimilor noastre, arătându-ne mai buni prin pocăinţă.

Preotul zice:

Mantuieste, Dumnezeule, poporul tau, si binecuvinteaza mostenirea Ta. Cerceteaza lumea Ta cu mila si cu indurari. Inalta fruntea drept-slavitorilor crestini si trimite peste toti milele Tale cele bogate. Pentru rugaciunile Preacuratei Stapanei noastre de Dumnezeu Nascatoarei si pururea Fecioarei Maria; cu puterea cinstitei si de viata facatoarei Cruci; cu folosintele cinstitelor ceresti puteri celor fara de trup; pentru rugaciunile cinstitului, slavitului Proroc, Inainte-mergatorului si Botezatorului Ioan; cu ale Sfintilor, slavitilor si intru tot laudatilor Apostoli; cu ale celor intre sfinti Parintilor nostri, mari dascali ai lumii si ierarhi, Vasilie cel Mare, Grigorie de Dumnezeu cuvantatorul si Ioan Gura de Aur; Athanasie, Chiril si Ioan cel milostiv, patriarhii Alexandriei, Nifon patriarhul Constantinopolului, Nicolae al Mirelor Lichiei, Spiridon al Trimitundei, Calinic de la Cernica, Iorest si Sava, Nectarie al Pentapolei si Dionisie al Eghinei, si ale tuturor sfintilor sfintitilor ierarhi; cu ale sfintilor marilor mucenici Gheorghe purtatorul de biruinta, Dimitrie izvoratorul de mir, Theodor Tiron, Theodor Stratilat, Artemie, Mina si Ioan cel Nou, ale sfintilor sfintitilor mucenici Haralambie, Elefterie si Antim Ivireanul, ale sfintilor mucenici Serghie si Vah, Ioan Valahul si Oprea, ale sfintilor mucenici Brancoveni: Constantin voievod si fiii sai Constantin, Stefan, Radu, Matei si Ianache sfetnicul, si ale tuturor sfintilor, bunilor biruitori mucenici; ale sfintei mucenite Filotheia; ale preacuviosilor si de Dumnezeu purtatori parintilor nostri Grigorie Decapolitul, Nicodim cel sfintit, Dimitrie cel Nou, Visarion si Sofronie, Paisie de la Neamt, Daniil sihastrul, Ioan Hozevitul, Siluan Athonitul, si ale tuturor preacuviosilor parinti; ale preacuvioaselor maici Parascheva si Teodora; ale dreptcredinciosului voievod Stefan cel Mare si Sfant; ale sfintilor si dreptilor dumnezeiesti parinti Ioachim si Ana; ale sfantului (N) a carui pomenire o savarsim astazi; si pentru ale tuturor sfintilor, rugamu-Te, mult-Milostive Doamne, auzi-ne pe noi pacatosii, care ne rugam Tie, si ne miluieste pe noi.

Doamne miluieste (de 12 ori), apoi ecfonisul: Cu mila si cu indurarile si iubirea Ta de oameni...

Cântarea a 7-a

Irmosul: Tinerii cei ce au mers din ludeea in Babilon oarecand, cu credinta Treimii vapaia cuptorului au calcat-o, cantand: Bine esti cuvantat Dumnezeul parintilor nostri!

Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Doctor iscusit te-ai arătat, mângâind pe cei istoviţi de durerile bolilor cu dulceaţa rugăciunilor tale. Nu ne uita nici pe noi, Părinte, pe cei cuprinşi de neputinţe cumplite, care îţi cântăm: Bine eşti cuvântat.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Racla moaştelor tale izvorăşte minuni ce adapă pământul însetat de mântuire al inimilor neroditoare, ca să-ţi cânte ţie cu mulţumire: Bine eşti cuvântat.

Slavă…

Vistieria inimii noastre, cea sărăcită de tâlharii patimilor, umple-o Sfinte Nectarie, cu talanţii darurilor dumnezeieşti pe care Hristos ţi i-a dăruit cu îmbelşugare spre mântuirea tuturor. Auzi suspinurile inimilor celor ce aleargă la tine şi strigă cu credinţă: Roagă-L pe Hristos Dumnezeu să ne scoată pe noi din din tulburarea necazurilor.

Si acum…

Lauda fecioriei eşti şi podoaba lumii îngereşti, povăţuind şi luminând pe toţi pe calea mântuirii. De piatra rugăciunii Tale zdrobeşte pruncii gândurilor rele care tulbură inima mea şi plânsul cel lin al pocăinţei îmi dăruieşte spre întoarcere din robia morţii sufleteşti.

Cântarea a 8-a

Irmosul: Pe Imparatul Ceresc, pe Care il lauda Ostile Ingeresti, laudati-L si-L preainaltati intru toti vecii.
Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Rugăciunea lui Iisus neîncetat lucrându-se în inima ta, a prefăcut-o în cetate neclintită a Adevărului, rămândând tu, fericite, nevătămat de săgeţile multelor ispite.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Amărăciunea păcatelor gustând, am lepădat dulceaţa rugăciunii şi de chinurile bolilor fiind cuprinşi, la limanul rugăciunii tale alergăm, Preacuvioase: Nu înceta a mijloci izbăvirea noastră din nevoi.


Binecuvantam pe Tatal, pe Fiul si pe Sfantul Duh Domnul.

Mănăstire de maici zidind, te-ai îngrijit a arăta sufletele încredinţate ţie biserici vii ale darurilor Duhului, pe care revarsă-le şi în peşterile smerite ale inimilor noastre.

Şi acum…

Leagă rănile sufletului meu Preacurată, picurând peste ele untdelemnul milostivirii Tale şi arată-mă mai râvnitor spre cele dumnezeieşti. Surpă îndrăzneala vrăjmaşilor nevăzuţi şi la limanul păcii mă povăţuieşte.

Cântarea a 9-a

Irmosul: Cu adevarat, Nascatoare de Dumnezeu, te marturisim pe tine Fecioara curata, noi cei izbaviti prin tine, slavindu-te cu cetele fara de trup.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Mâhnirea inimii mele o alungă Sfinte Nectarie, cu darul tău şi cufundă toate durerile trupului meu în marea bunătăţii tale, ridicându-mă din adâncul deznădăjduirii.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Munte al răbdării te-ai arătat, întru prigonire dobândind smerenia lui Hristos, care te-a povăţuit pe tine către cele mai bune. Ca unul ce acum te veseleşti întru slava Treimii, nu ne uita pe noi, cei smeriţi de multe necazuri.

Slavă…

Mare povăţuitor celor ce se pregăteau spre slujirea preoţească te-ai arătat, luminându-i cu razele cuvintelor Duhului, cele ce alungă întunericul sufletelor însetate de lumina lui Hristos. Trimite şi nouă raza rugăciunii tale, ca să ne izbăvim din temniţa patimilor.

Şi acum…

Bucurie Ţie Arhanghelul Ţi-a vestit şi întristarea Evei a fost alungată, iar acum noi, cei aflaţi în mâhnire din pricina necazurilor alergăm la mijlocirea Ta dătătoare de bucurie.

Apoi:
Cuvine-se cu adevărat să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită şi prea nevinovată şi Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce eşti mai cinstită decât heruvimii, şi mai mărită, fără de asemănare, decât serafimii, care fără de stricăciune, pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.

Apoi stihirile acestea:

Veniţi toate cetele credincioşilor să slăvim pe Sfântul Nectarie, podoaba călugărilor, bucuria ierarhilor, stâlpul neclintit al rugăciunii, doctorul cel milostiv al celor cuprinşi de boli cumplite, sălaşul darurilor dumnezeieşti.

Inima ta s-a arătat candelă nestinsă a rugăciunii pentru lume, fiind pururea plină de untdelemnul înţelepciunii celei de sus, cu care umple şi candela cea smerită a inimii noastre.

Mare făcător de minuni te-a arătat harul lui Dumnezeu încă din timpul vieţii, tămăduind pe cei chinuiţi de boli cumplite şi ridicând povara suferinţelor tuturor cu puterea nemăsuratei iubiri de oameni dăruite de Hristos. Pentru aceasta din gurile mulţumitoare a tuturor celor miluiţi prin rugăciunile tale:
Bucură-te, doctor iscusit al Doctorului Celui mai mare;
Bucură-te, ridicarea celor gârboviţi de neputinţe cumplite;
Bucură-te, izvor de mângâiere al celor întristaţi;
Bucură-te, nădejdea bucuriei celor prigoniţi, slăvite Nectarie.

Strălucind cu razele smereniei, cu plânsul pocăinţei te-ai logodit şi ai aflat Milostiv pe Cel Ce oarecând a izgonit pe Adam din Rai, pe Hristos, Cel ce ţi-a deschis ţie porţile Împărăţiei cerurilor. Pentru aceasta, primeşte de la noi ca mulţumire cununa laudelor dumnezeieşti:

Bucură-te, apărătorul cel dumnezeiesc al Eghinei;
Bucură-te, carte a tainelor îngereşti ale Cuvântului;
Bucură-te, comoara darurilor dumnezeieşti;
Bucură-te, soare neapus al înţelepciunii celei de sus.
Pentru rugăciunile Sfinţilor Părinţilor noştri, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi.

7 comentarii:

 1. un site datator de lumina,pace si speranta

  RăspundețiȘtergere
 2. Ma bucur enorem ca am dat de acest sait frumos si folositor.Va rog sa imi acceptati comentariul ca sa se foloseasca si mamicile care nu pot avea prunci.Asadar Sfantul Nectarie lucreaza impreuna cu Sfantul Simeon Izvoratorul de Mir ajutor pentu parintii vcare nu pot avea prunci.aM CITIT CA BOBITELE DE STRUGURI DE LA MANASTIREA HILINDARI(ATHOS) ALE SFANTULUI SIMEON AJUTA PARINTII CA DOBANDEASCA PRUNCI..AICI VETI GASI MAI MULTE DETALII...http://sfantulmunteathos.wordpress.com/2012/01/31/bobitele-de-struguri-de-la-manastirea-hilandar-ajuta-sotii-neroditori-sa-dobandeasca-prunci/

  RăspundețiȘtergere
 3. Faca-se voia Domnului!
  Dumnezeu sa ne binecuvanteze si sa ne miluiasca pe noi pacatosi!

  RăspundețiȘtergere
 4. Doamne ajuta
  Doresc rugaciuni catre SF MUCENICI BORIS SI GLEB , sau sa ma invatzatzi cum sa ma rog catre aceshti mucenici , ptr baiatul meu de la Madrid , care o duce greu cu serviciu , nu au de lucru , sau nu este platit la timp ,ptr mine care sant ff bolnava , operata , cu diabet , si o pensie de muritoare de foame
  Doamne ajuta la toata lumea si mie
  Rodica-Stefania RE , ITALIA

  RăspundețiȘtergere
 5. Doamne ajuta!
  O rugaciune scurta :Sfinte Mucenice Boris roaga-te lui Dumnezeu pentru robul tau (numele).
  http://www.catehetica.ro/pravila-de-rugaciune-bogorodicinaia ...si aici gsiti ceva frumos
  Si mult va ajuta Paraclisul Maici Domnului .postul ,si rugaciunea

  RăspundețiȘtergere
 6. Puteti comanda icoane ale Sf. Nectarie de la noi http://icoane-comenzi.blogspot.ro/2012/02/icoane-cu-sfantul-ierarh-nectarie.html Lucram icoane la comanda cu orice sfant chiar si pe cel care nu il gasiti nicaieri icoane.comenzi@yahoo.com

  RăspundețiȘtergere