Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.
"Înainte de a-ţi trimite crucea pe care o duci, Dumnezeu a privit-o cu ochii Săi cei preafrumoşi, a examinat-o cu raţiunea Sa dumnezeiască, a verificat-o cu dreptatea Sa neajunsă, a încălzit-o în inima Sa cea plină de iubire, a cântărit-o în mâinile Sale pline de afecţiune, ca nu cumva să fie mai grea decât poţi duce. Şi după ce a măsurat curajul tău, a binecuvântat-o şi ţi-a pus-o pe umeri. Deci o poţi duce. Ţine-o bine, şi urcă de pe Golgota spre Înviere!"

miercuri, 17 iunie 2015

Lupta duhovniceasca


1. Batranul Porfirie zicea :"Atunci cand Hristos vine se umple casa inimii noastre, toate problemele, toate ratacirile, toate nelinistile dispar.Si pacatul, de asemenea, dispare".



2. Unui teolog care sustinea ca trebuie sa fie un om de actiune crestinul, Batranul Ioil i-a raspuns :"Vai, nenorocitule ! Nu vei lasa actiunea si framantarea de-o parte pentru a te ocupa putin de propria ta curatire ? Noi suntem numai framantare si actiune, iar sufletul ni l-am lasat in paragina !Curateste-ti sufletul de patimi printr-o lucrare in adancime si ceea ce vei oferi atunci semenului tau, tu vei oferi, nu din golul sufletului tau, ci din bogatia ta interioara !"



3. Lupta spirituala trebuie dusa cu zel.Batranul Antim zicea :"Zelul si nepasarea sunt doua mijloace puternice.Unul ne uneste cu Dumnezeu si celalalt ne separa.Zelul este un fier incins, nepasarea este un fier rece; oricat de tare ai lovi fierul se raceste, nu poate face din el ceva; pe cand fierul incins, este usor de modelat".



4. Cunoasterea de sine il face pe om intelept.Batranul Iosif zicea :"Cunoasterea de sine il face pe om mult mai intelept, decat alti oameni.El devine smerit si in acelasi timp primeste harul Sfantului Duh".



5. La sfarsitul vietii sale, Batranul Eusebiu le zicea ucenicilor sai duhovnicesti care-l incurajau :"Viata ma apasa greu.Daca as mai trai un pic, n-as dori sa fac altceva decat sa ma cunosc mai bine.Acum cativa ani aveam impresia ca ma cunosc, dar imprejurarile mi-au demonstrat ca nu ma cunosteam bine!"



6. Batranul Porfirie ii spunea unuia dintre fiii sai duhovnicesti :"Fii atent mai ales la dracul acediei(neglijentei), nu-l subestima! Cand el domina sufletul, il inghite si-l paralizeaza.Este un drac puternic si intra in om cu o multime de alti draci".



7. Daca omul esueaza in intentia sa duhovniceasca, pateste lucrul acesta din neglijenta sa.Batranul Iosif zicea :"Neglijenta ne submineaza.Ea se aseamana cu seceta, din cauza careia nimic nu creste.Ea intuneca totul, ea ii impiedica pe cei ce vor sa duca o viata duhovniceasca, ea ii opreste pe cei ce au sporit spiritual.Ea nu le ingaduie celor ce sunt in necunoastere sa invete Adevarul si-i impiedica pe cei ce sunt in inselare sa se converteasca".



8. La intrebarea dificila :"De ce oamenii nu devin sfinti?", Batranul Filotei raspunde:"Responsabilitatea ne revine noua insine.Intai proastei noastre dispozitii;apoi neglijentei si lenii noastre;in al treilea rand slabei noastre iubiri fata de Dumnezeu sau lipsei ei;in al patrulea rand iubirii fierbinti pentru mamona, atasamentului fata de bunurile materiale si inclinatiei noastre pentru lucrurile josnice".



9. Batranul Porfirie ii zicea unuia dintre fiii sai duhovnicesti:"Sa ne apropiem de Hristos, nu din frica de moarte si de ceea ce vom deveni, ci sa-I deschidem inima - precum tragem perdelele de la fereastra si soarele intra dintr-odata - pentru ca El sa vina in noi si ca noi sa-L iubim cu adevarat.Acesta este cel mai bun mijloc".



10.Sa notam acest sfat al Batranului Ieronim:"Fii in afara diferit de ceea ce esti inauntru.Ce sa-ti spun? Fii un om tainic !"



(Parintele Dionysios Tatsis, CUVINTELE BATRANILOR)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu