Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.
"Înainte de a-ţi trimite crucea pe care o duci, Dumnezeu a privit-o cu ochii Săi cei preafrumoşi, a examinat-o cu raţiunea Sa dumnezeiască, a verificat-o cu dreptatea Sa neajunsă, a încălzit-o în inima Sa cea plină de iubire, a cântărit-o în mâinile Sale pline de afecţiune, ca nu cumva să fie mai grea decât poţi duce. Şi după ce a măsurat curajul tău, a binecuvântat-o şi ţi-a pus-o pe umeri. Deci o poţi duce. Ţine-o bine, şi urcă de pe Golgota spre Înviere!"

vineri, 23 decembrie 2016

In zilele noastre, multi parinti se fac...(Sfantul Ioan Gura de Aur)

Intocmai acest lucru patimesc si astazi multi parinti.Deoarece nu vor sa-i biciuiasca, nici sa-i mustre prin cuvinte, nici sa-i intristeze pe copiii lor, desi duc o viata in neoranduiala si nelegiuita, de multe ori i-au vazut ca ajung sa faca lucrurile cele mai rele, i-au condus la tribunale, ca sa le fie taiate capetele de calai.Pentru ca atunci cand tu nu-i educi, cand nu-i inteleptesti, se insotesc cu oameni netrebnici si imorali, facandu-se partasi la rautatea lor si sunt prinsi de legile rele si sunt pedepsiti in fata tuturor.Si lalolalta cu suferinta devine mai mare rusinea, cand dupa moartea copilului lor, toti il arata pe tata si il silesc sa nu mai calce prin piata.Caci cu ce ochi va putea sa-i priveasca  pe cei cu care se intalneste, dupa o astfel de rusine si suferinta a copilului lor ?

De aceea va rog si va implor sa va ingrijiti cu luare-aminte de copiii vostri si intotdeauna sa urmariti mantuirea lor.

Tu esti invatatorul intregii casei tale

Tu esti invatatorul intregii casei tale si la tine ii trimite Dumnezeu continuu si pe femeie si pe copiii tai.Si in alt loc, Pavel zice despre femei :"Iar daca voiesc sa invete ceva, sa intrebe acasa pe barbatii lor"(1 Corinteni 14, 35).Si-n alt loc spune iarasi despre copii :"cresteti-i intru invatatura si certarea Domnului"(Efeseni 6, 4)

Statuile de aur.Urmeaza-i lui Iov, lui Avraam si lui David

Sa nu crezi ca-i ai in casa ta pe copii statui de aur.In fiecare zi sa-i indrepti si sa te ingrijesti de ei cu luare-aminte, si in orice chip sa impodobesti si sa le educi sufletele.

Urmeaza fericitului Iov, care se temea si pentru pacatele pe care copiii lui le savarseau cu gandul, si aducea pentru acestia jertfe si le purta mult de grija.

Urmeaza lui Avraam, caci si acela nu s-a ingrijit de bani si de averi, ci de legile dumnezeiesti, ca sa le lase cu acrivie urmasilor sai.Si Dumnezeu intareste aceasta virtute a lui, zicand:"Ca l-am ales ca sa invete pe fiii si casa sa dupa sine sa umble in calea Domnului si sa faca judecata si dreptate"(Facerea 18, 19).

Dar si David, cand a murit, l-a chemat pe fiul sau si in loc de mostenire mare i-a incredintat acestea si i-a grait continuu :"Iata, eu ma duc pe drumul pe care toti pamantenii se duc: fii tare si sa fii barbat ! Sa pazesti legamantul Domnului Dumnezeului tau, umbland in caile Lui, pazind poruncile Lui, hotararile Lui si asezamintele Lui, precum sunt scrise in legea lui Moise, pentru ca sa-ti fie bine cunoscut tot ce vei face, oriunde si ori incotro te vei intoarce ; ca sa Isi tina si Domnul cuvantul Sau, pe care l-a grait catre mine, zicand: daca fiii tai isi vor pazi drumul lor , ca sa se poarte cu credinciosie inaintea Mea, din toata inima si din tot sufletul lor, atunci nu va conteni sa fie din tine barbat pe tronul lui Israel"(vezi 3 Regi 2, 2-4)

Sursa : Sfantul Ioan Gura de Aur,CUVINTE DE AUR, vol.III tr.V.Manolache, Ed.Egumenita

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu