Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.
"Înainte de a-ţi trimite crucea pe care o duci, Dumnezeu a privit-o cu ochii Săi cei preafrumoşi, a examinat-o cu raţiunea Sa dumnezeiască, a verificat-o cu dreptatea Sa neajunsă, a încălzit-o în inima Sa cea plină de iubire, a cântărit-o în mâinile Sale pline de afecţiune, ca nu cumva să fie mai grea decât poţi duce. Şi după ce a măsurat curajul tău, a binecuvântat-o şi ţi-a pus-o pe umeri. Deci o poţi duce. Ţine-o bine, şi urcă de pe Golgota spre Înviere!"

luni, 20 iunie 2016

Diaconia este slujirea lui Dumnezeu şi oamenilor

Diaconia este slujirea lui Dumnezeu şi oamenilor


Despre slujirea Lui Dumnezeu şi aproapelui, frumuseţea diaconiei am discutat cu Protodiaconul Anatolie Cobzac.
  1. Când ați avut pentru prima dată gândul de a urma Teologia şi de unde vine această idee?
În viața mea, toate lucrurile care s-au întâmplat au fost cu binecuvântarea lui Dumnezeu care a lucrat şi mi-a scos în cale mulți oameni cu suflet mare. Dragostea pentru Dumnezeu şi cele sfinte mi-a sădit-o în suflet, Mama, cu care de multe şi nenumărate ori mergeam pe jos în fiecare duminică şi sărbătoare , îndreptându-ne spre Mănăstirea Zloți.
Deci, nu pot să zic că a existat o perioadă cind nu am crezut în Dumnezeu – una ştiu – de când m-am născut, mama a fost cea care m-a povățuit spre cele sfinte.
Mama, a fost persoana cu care de multe ori cântam în serile când peste satul nostru se aşternea întunericul şi luminile se stingeau, iar noi, împreună cu ceilalți frați, cântam diferite slăviri şi imne, la lumina candeluței până adormeam…
Fiind deja la gimnaziu, şi plecând cu regularitate la slujbele din cadrul mănăstirii Zloți, unde şi cântam în cor împreună cu frații şi obştea monahală, într-o zi, Arhidiaconul Macarie, care are o voce excepțională, m-a sfătuit ca după 9 clase să plec la Seminarul Teologic din Zăbriceni, Edineț…şi aşa am ajuns la Teologie, pe băncile seminarului în anul 2003.
  1. Din câte cunoaştem, considerați că Diaconia are frumusețea ei. Am vrea să ne relatați despre frumusețea acestei slujiri a lui Dumnezeu şi prin ce vă este apropiată?
Diacon este persoana care în cadrul cultului divin îl ajută pe preot, oferindu-i sprijin şi ajutor, dar, totodată dând şi slujbei un fast mai aparte şi doar cel care ajunge să fie Diacon, înțelege câtă profunzime este în această slujire şi cât de frumoasă este.
Din anul 2013, când am fost hirotonit în treapta de Diacon de către ÎnaltPreasfințitul Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi întregii Moldove, am simțit că vreau să rămân în această slujire mult timp. Diaconia, este slujirea lui Dumnezeu dar şi oamenilor, e slujirea care îmbină două lucruri importante: slujirea dar şi jertfire în slujba aproapelui.
  1. Fiecare dintre noi îi poate sluji lui Dumnezeu şi aproapelui. Cum ar trebui să ne regăsim pe această cale?
Una din multele condiții pe care le solicită această slujire este – să slujim cu credință, cu frică şi râvnă apostolicească şi dragoste jertfelnică.
  1. Părinte diacon, Dumnezeu v-a inzestrat cu o voce minunată cu care înfrumusețați slujba cu imne şi rugăciuni dintre cele mai înălțătoare. Care este rolul vocii pentru un slujitor?
Fiecare om şi slujitor cu darul său. Fiecare slujitor e bun în felul său şi fiecare aduce slujbă lui Dumnezeu cum poate. Nu pot să zic că eu dețin calități muzicale extraordinare, de una sunt sigur – acesta e darul lui Dumnezeu către mine, nevrednicul! Lui Îi datorez mulțumire în veci!
Şi dacă vreți să ştiți, important e ca fiecare slujitor sā slujească cu „inimă smerită şi înfrântă”…chiar dacă nu are voce! 
  1. Cum credeți care este rolul internetului în propovăduirea lui Hristos. Este şi aceasta o cale de a ajunge la sufletele oamenilor?
Desigur este şi această o cale de a ajunge la inima omului. Cunoaştem cu toți că prin intermediul internetului, oamenii pot să asculte diverse înregistrări cu un mesaj religios, predici etc., care să le mângâie sufletul. Susțin această idee şi cred că este una benefică!
  1. Sunteți un slujitor tânăr şi cu multă râvnă în cele sfinte. Am vrea să veniți cu careva gânduri pentru cei tineri…ce le oferă Biserica astăzi.
Biserica le oferă celor tineri totul. Doar ei ar trebui să vină şi să guste din darurile Bisericii …
Pe această cale vreau să-l citez pe Sf. Ap. Pavel care zice: „Dați mulțumire pentru toate lui Dumnezeu, bucurați-vă pururea, rugați-vă neîncetat, țineți ce este bine, feriți-vă de orice înfățişare a răului….”
Mulțumesc lui Dumnezeu pentru toate binefacerile Sale cele bune!
Amin şi lui Dumnezeu laudă!
A consemnat Lozan Natalia pentru Altarul Credinţei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu