Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.
"Înainte de a-ţi trimite crucea pe care o duci, Dumnezeu a privit-o cu ochii Săi cei preafrumoşi, a examinat-o cu raţiunea Sa dumnezeiască, a verificat-o cu dreptatea Sa neajunsă, a încălzit-o în inima Sa cea plină de iubire, a cântărit-o în mâinile Sale pline de afecţiune, ca nu cumva să fie mai grea decât poţi duce. Şi după ce a măsurat curajul tău, a binecuvântat-o şi ţi-a pus-o pe umeri. Deci o poţi duce. Ţine-o bine, şi urcă de pe Golgota spre Înviere!"

vineri, 4 aprilie 2014

Mugurii de primăvară - binefăcători de sănătate

În căutările sale de leacuri care să-i vindece bolile ori să-i atenueze durerile, omul a constatat, la un moment dat, că și mugurii plantelor îi pot fi de folos.

Cercetările moderne au constatat că mugurii au proprietăți terapeutice superioare plantelor mature, că au o concentrație mai mare de principii active cu cât sunt mai tineri, și că prezintă un spectru mai larg de acțiune decât oricare dintre părțile plantei.
Mugurii de brad cresc in varful cregutelor, ca niste inflorescente, si sunt usor de recunoscut dupa culoarea de un verde crud, voios, optimist.

Acum, in aceasta perioada, femeile din zona de munte unde exista paduri de brad, prepara siropul din muguri, un medicament natural deosebit de eficient, recomandat astenicilor, bolnavilor de plamani, copiilor care nu au pofta de mancare, persoanelor slabite dupa o boala lunga si grea.
Mugurii de brad au un gust dulce-acrisor si sunt puternic aromati. Se pastreaza foarte bine la frigider, in pungi de hartie. Poti sa mesteci zilnic, pe stomacul gol, cu un sfert de ora inainte de masa, cate cinci, sase muguri pentru reglarea poftei de mancare, dezinfectarea gurii si improspatarea respiratiei. In plus, daca mesteci patru, cinci muguri de brad, la inceputul crizei, scapi de migrena.
Inhalatiile cu infuzie din muguri de brad desfunda caile respiratorii, vindeca raceala in stadiul incipient, activeaza circulatia si reda tenului stralucirea. Toarna un litru de apa clocotita peste o mana de muguri verzi, acopera-ti capul cu un prosop mare sau un cearsaf si stai aplecat deasupra vasului timp de 10, 15 minute.
Mugurii de pin. Pinul, o ruda foarte apropiata a bradului, are proprietati asemanatoare acestuia, mugurii se folosesc in acelasi mod, doar ca se recomanda si in alte afectiuni. Spre deosebire de mugurii de brad care cresc pofta de mancare, trei, patru muguri de pin, mestecati inainte de masa, scad pofta de mancare, datorita rasinilor din continut si aromei foarte puternice.
Siropul din muguri de pin are efecte diuretice, depurative si antiinflamatoare. Reumaticilor li se recomanda o cura, de una, doua saptamani, cu sirop din muguri de pin, care are certe efecte de detoxificare a organismului.
Mugurii de plop negru, cei culesi inainte de infrunzirea copacului, au efect antiseptic si cicatrizant, antiinflamator, expectorant, diuretic si analgesic, datorita salicinei
Mugurii de plop negru contin auxine, vitamine si flavoni, iar rasina mugurilor de plop - sursa vegetala a propolisului - contine fier, zinc, cupru, cobalt, molibden, mangan si iod. Maceratul sau pulberea din muguri de plop trateaza, cu rezultate remarcabile, bolile respiratorii si imbunatatesc imunitatea.
Mugurii de plop negru sunt folositi sub forma de macerat ca si apa de gura, avand proprietati antiseptice si antifungice. Sub forma de unguent, mugurii de plop sunt adjuvanti in micoze ale pielii, foliculita, vaginita, eczeme, plagi, hemoroizi si fisuri anale.
Mugurii de salcie. Salcia este primul copac care infrunzeste primavara. Alaturi de frunze si scoarta de pe ramurile tinere, de la salcie se recolteaza si mugurii, la inceputul primaverii. Se gasesc in farmacii si plafare sub forma de extract sau pastile si are ca indicatii utilizarea in cazuri de insomnii sau anxietate, precum si in tratarea anemiei, dar  si in cazul tulburarilor psihosomatice.
Mugurii De Tei. Extractul din muguri de tei - mai precis, de tei argintiu, aceasta fiind specia ce creste la noi in tara - este un bun calmant, eficient in cazuri de anxieta,te insomnii, stres, nervozitate, depresii, hipertensiuni si imbunatateste calitatea somnului. 
Mugurii De Fag. Fagul inmugureste in a doua parte a lunii aprilie si inceputul lunii mai. Din mugurii sai se obtine un extras ce are ca efect reducerea uricemiei si cresterea diurezei, fiind astfel recomandat in cazurile de litiaza urica sau nefrita, precum si in tratarea obezitatii cu retentie hidrica si a celulitei.

Mugurii De Smochin. Extractul din muguri de smochin vine in ajutorul celor cu probleme ale sistemului digestiv, fiind utilizat in cazurile de ulcer duodenal si gastro-duodenal cu dureri si tulburari dispeptice, dischinezii gastrice, gastrite hiper- sau hipotonice si colite, caci favorizeaza cicatrizarea si regularizeaza secretia gastrica.

Mugurii De Stejar. Extractul din muguri de strejar ajuta in combaterea asteniei de primavara, precum si a alergiilor ce sosesc o data cu primavara. Deasemenea, mugurii de stejar ajuta un cazurile de hipotensiune, constipatie si paradontoza.

Mugurii De Catina. Extractul din muguri de catina fortifica sistemul imunitar crescând rezistenta organismului în fata racelilor si gripei. Prin continutul si complexitatea vitaminelor, Catina tonifica organismul, îndepartând starea de oboseala, de slabiciune, creste puterea de aparare nespecifica a organismului împotriva bolilor. Este un remediu gemoterapic util în tratamentul infectiilor virale si bacteriene ale tractului respirator superior si inferior, atât la adulti cât si la copii.
Acestea sunt doar cateva exemple de sortimente de muguri adusi de primavara, ce pot fi folositi pentru imbunatatirea sanatatii noastre. Cum insa in tara noastra exista multe specii de copaci, se pare ca exista tot atatea sortimente de muguri pe care oamenii au incercat sa-i transforme in tratamente naturiste, in mare parte chiar reusind.
Sursa: ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu