Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.
"Înainte de a-ţi trimite crucea pe care o duci, Dumnezeu a privit-o cu ochii Săi cei preafrumoşi, a examinat-o cu raţiunea Sa dumnezeiască, a verificat-o cu dreptatea Sa neajunsă, a încălzit-o în inima Sa cea plină de iubire, a cântărit-o în mâinile Sale pline de afecţiune, ca nu cumva să fie mai grea decât poţi duce. Şi după ce a măsurat curajul tău, a binecuvântat-o şi ţi-a pus-o pe umeri. Deci o poţi duce. Ţine-o bine, şi urcă de pe Golgota spre Înviere!"

luni, 10 iunie 2013

Despre iad - Raul de foc - Sfantul Ioan Gura de Aur

Celui drept desigur ca legea nu-i sta inainte.Daca cei mai multi facand binele siliti, iar nu din buna lor vointa, si totusi se folosesc in urma fricii ce o au si de multe ori taie de la ei poftele lor, dar inca cei pacatosi?De aceea auzim vorbindu-se de gheena, ca astfel mult folos sa tragem din amenintarea si frica ei.Daca ar fi urmat ca sa-i arunce in ea pe cei ce pacatuiesc, fara ca dinainte sa vesteasca amenintarea, desigur ca multi ar cadea in ea.
Dar chiar si acum cand ni se cutremura sufletul de frica, si inca sunt unii care pacatuiesc cu usurinta, ca si cum nici nu ar fi gheena, dar inca daca nici nu s-ar fi spus mai dinainte si nici nu ne-ar fi amenintat, ce rele am face?

Astfel ca dupa cum am spus deseori - gheena ne arata noua ingrijirea parinteasca a lui Dumnezeu, nu mai putin decat Imparatia cerurilor.Caci gheena conlucrand cu Imparatia cerurilor, pe multi oameni prin frica ii impinge, asa zicand, spre Imparatia cerurilor.
Asa dar sa nu luam faptul acesta ca o asprime sau cruzime din parte-I, ci ca o mila si ca o ingrijire parinteasca si dragoste catre noi.
Daca nu ar fi amenintat pe Niniviteni pe timpul lui Iona, desigur ca nu ar fi mai ramas cetatea lor.Daca nu ne-ar fi amenintat cu gheena cu totii am fi cazut in gheena.Daca nu ar fi amenintat cu foc, nimeni nu ar fi scapat. El voieste a face cu totul contrar celor ce graieste, ca tu sa faci ceea ce voieste.
Nu voieste moartea pacatosului, insa graieste de moartea pacatosului, ca nu cumva sa cazi in acea moarte. Nu a spus numai prin cuvinte, ci a aratat si faptul, ca astfel sa fugim de pacat.
Ca sa nu creada cineva ca faptul gheenei este numai o amenintare, ci cum ca este gheena cu adevarat, aceasta zice, este invederat cu faptele intamplate aici.

Sau nu ti se pare potopul ca este simbol al gheenei, potopul, care a nimicit totul prin apa? "Si precum in zilele cele mai-nainte de potop, manca si bea, se insura si se marita pana in ziua in care a intrat Noe in corabie"(Matei 24, 38), tot asa era si atunci.

A fost prezis si atunci cu multi ani mai-nainte, - precum si acum se prezice si cu toate acestea nimeni nu este cu bagare de seama, toti desconsidera faptul acesta, toti il cred ca ceva de ras, nici o frica nu are cineva, nimeni nu plange, nimeni nu-si bate pieptul. Raul de foc curge in clocote, para il atata intr-una, iara noi radem si ne desmierdam, si pacatuim fara sfiala.

Nimeni nu se gandeste la ziua aceea, nimeni nu cugeta ca cele prezente trec, ca toate acestea sunt de moment, desi, de altfel, lucrurile ne striga in fiecare zi si ne invedereaza acest adevar.Mortile cele mai inainte de timp, schimbarile lucrurilor ce se petrec, chiar inca traind noi, bolile si alte multe de acest fel, nu ne cumintesc.

Si inca prefacerile acestea le-ar putea vedea petrecandu-se nu numai trupurile noastre, ci chiar in insusi stihiile lumii. Dar apoi si in diferitele faze ale varstei noastre, noi in fiecare zi vedem moartea, si nestatornicia vietii este caracterizata pretutindeni prin nestatornicia lucrurilor.
Niciodata nu ramane iarna intr-una; niciodata, vara, nici primavara, nici toamna intr-una, ci toate trec, zboara si se scurg, asa si viata noastra spre vesnicia fericita ori nefericita, dupa cum ne o vom pregati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu