Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.
"Înainte de a-ţi trimite crucea pe care o duci, Dumnezeu a privit-o cu ochii Săi cei preafrumoşi, a examinat-o cu raţiunea Sa dumnezeiască, a verificat-o cu dreptatea Sa neajunsă, a încălzit-o în inima Sa cea plină de iubire, a cântărit-o în mâinile Sale pline de afecţiune, ca nu cumva să fie mai grea decât poţi duce. Şi după ce a măsurat curajul tău, a binecuvântat-o şi ţi-a pus-o pe umeri. Deci o poţi duce. Ţine-o bine, şi urcă de pe Golgota spre Înviere!"

sâmbătă, 6 iulie 2013

Sfaturi duhovnicesti

Sfaturi duhovnicesti


1) Crede într-un singur Dumnezeu: Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt, un singur Dumnezeu dar în 3 Persoane. Crede că, deşi este un singur Dumnezeu peste toată lumea, nu toţi Îl cinstesc deci nu toţi cred în El. Fereşte-te a crede că „toţi oamenii cred într-un singur Dumnezeu, doar că unii Îi spun aşa, alţii Allah, alţii Iehova , alţii Marele Arhitect, alţii Buda, alţii Brahma etc”.

2) Păzeşte poruncile Domnului, care dau viaţă celor credincioşi. Nu tot cel ce zice Doamne, Doamne, se va mântui, ci cel ce le face. Începutul înţelepciunii este frica de El, iar sfârşitul este dragostea. Fără prima, nu avem pe a doua.

3) Caută mai întâi împărăţia lui Dumnezeu prin tot ce faci şi apoi se vor adăuga şi celelalte de la sine.

4) Fii credincios Bisericii Sale cea una, Ortodoxă, căci aşa cum în timpul lui Noe au scăpat de potop doar cei din corabie, aşa nu te poţi mântui afară de Biserică. Cu cei ce n-au auzit de ea, ştie Dumnezeu ce şi cum face, tu poartă de grijă să rămâi în ea, lasă grija altora care nu-L cunosc ca să nu te pierzi în rătăcirile lor.

5) Să ştii că scopul vieţii este dobândirea Duhului Sfânt adică mântuirea. Fără ea, la nimic foloseşte toată viaţa aceasta.

6) Nu este armă mai puternică pentru un creştin, în cer şi pe pământ, ca numele lui Iisus Hristos. De aceea spune, mereu cu buzele, cu mintea şi cu inima rugăciunile: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul” şi: „Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul”.

7) Numele lui Hristos, semnul Sfintei Cruci făcut corect şi citirea Psaltirii biciuiesc pe diavoli.

8) Nu te lenevi să te rogi Lui dimineaţa, seara şi oricând poţi, căci spre folosul tău este. Aprinde o candelă şi roagă-te în faţa ei spre răsărit, aprinde lumânări şi tămâie ca o jertfă plăcută închinată Domnului. Nu te lenevi să-I ceri binecuvântarea înainte de-a începe un lucru, şi să-I mulţumeşti după terminarea lui.

9) Duminica şi în sărbători lasă lucrul şi du-te la biserică. Apoi venind, foloseşte timpul pentru suflet căci acea zi e a lui Dumnezeu, nu a ta.

10) Cinsteşte crucea, icoanele, moaştele şi apără-le cu preţul vieţii dacă s-ar cere, de toţi vrăjmaşii văzuţi şi nevăzuţi.

11) Cinsteşte pe sfinţi şi pe Maica Domnului, care e cinstită de Dumnezeu iar îngerii se cutremură în faţa ei. Luptă şi apără cinstirea lor de toţi care hulesc numele Născătoarei de Dumnezeu, şi să ştii că cei care-o necinstesc n-au nici o şansă de mântuire.

12) Crede în Mântuitorul Care va veni a doua oară să judece lumea, viii şi morţii, răsplătind fiecăruia. Drepţii vor merge la viaţa fericită, veşnică, iar păcătoşii la chinurile veşnice.

13) Ţine posturile din an ale Bisericii: cele 4 mai mari, miercurile şi vinerile cu excepţia celor însemnate cu „harţi” şi alte câteva zile de post în orice zi ar cădea. Iar aşa zisele posturi de marţi (de la catolici), joi sau sâmbătă, leapădă-le căci Biserica a rânduit doar acele zile.

14) Când mergi la biserică du un pomelnic cu cei vii şi morţi din neamul tău, eventual pune şi pe cei pentru care n-are nimeni să se roage.

15) Fereşte-te de citirea cărţilor sectarilor, de a intra în legătură cu ei şi mai ales de a purta discuţii cu ei dacă nu eşti destul de bine pregătit. Dar apără întotdeauna credinţa dreaptă când vezi că ei o hulesc, după cum ştii tu mai bine.

16) Nimănui nu-i dori răul, nu uita binele ce ţi s-a făcut - fii recunoscător -, fii în pace cu toată lumea şi nu urî pe nimeni. Zilnic fă fapte bune, cu milă faţă de săraci căci pe Hristos miluieşti şi ajuţi, iar la judecată mare plată vei avea.

17) Împlineşte canonul dat la spovedanie de duhovnic.

18) Spovedeşte-te cu căinţă, părere de rău şi hotărâre de îndreptare ori de câte ori simţi nevoia şi ai conştiinţa încărcată, nu numai în posturi.

19) Împotriveşte-te păcatelor ce bântuie lumea: necredinţa, indiferenţa, vrăjitoria, desfrânarea, avortul, drogurile, fumatul, beţia, luxul, lenea, lăcomia; îndeamnă şi pe alţii să le părăsească şi sfinţeşte-ţi viaţa.

20) Fă sfeştanie în casă o dată pe an, la casă nouă şi renovări principale, chemând preotul să o binecuvinteze, şi stropeşte în casă cu agheasmă măcar o dată pe lună.

21) Când eşti bolnav tu sau cineva din familie, cheamă preotul, spovedeşte-te, fă maslu, mulţumeşte că eşti cercetat de Domnul prin boală şi roagă-te cât poţi. Nu aştepta să fii pe moarte tu sau cei apropiaţi, căci s-ar putea să nu te mai poţi spovedi. Maslul nu se face pe patul de moarte cum cred unii, ci oricând vrem. Bolnavi de păcate suntem cu toţii. Şi cine poate spune că e perfect sănătos fizic?

22) Dimineaţa pe nemâncate ia Sf. Anafură, agheasmă şi unge-te cu ulei sfinţit dacă ai, ca să primeşti harul lui Dumnezeu. Nu le profana prin duhoarea necurată a tutunului. Cu atât mai mult nu pune tutun în gură când te-ai împărtăşit cu Hristos din Potir, căci spre osândă te împărtăşeşti.

23) Iubeşte şi cinsteşte pe părinţii tăi cât trăiesc, ca să-ţi fie bine pe pământ şi în cer. Iar după moartea lor ai grijă de sufletul lor cât vei trăi, prin: pomeniri la Liturghie, rugăciuni personale, milostenie, îngrijirea mormântului, cinstirea memoriei lor cu orice ocazie.

24) Respectă nunta ca o sfântă legătură, du o viaţă cinstită, plină de iubire, credincioşie, gingăşie şi jertfă cu familia ta. Fereşte-te de avort care e unul din cele mai groaznice păcate. Nu ştii dacă acel copil pe care l-ai avortat sau ai încurajat la avort, nu ţi-ar fi mântuit tot neamul tău, n-ar fi ajuns sfânt sau preot, călugăr. Nu te feri de a avea copii mulţi, căci acolo e şi harul şi ajutorul Domnului pe măsura familiei.

25) Creşte copiii în dragoste de Dumnezeu, învaţă-i de mici să se teamă de El şi să-L iubească. Pregăteşte-i să ducă o viaţă cinstită, curată, în sacrificii nu în lux şi răsfăţări, căci vei răspunde de ei la Judecată. A certa copilul şi a-l mustra este dovadă de dragoste adevărată, iar a-l lăsa să facă ce vrea el este curată nebunie şi sinucidere, este dovadă de slăbiciune şi vei fi aspru mustrat pentru sufletul lui pierdut din cauza ta.

26). Cine nu este botezat sau cununat religios, nu poate fi naş la alţii, chiar dacă ar fi cununaţi civil. De aceea să avem grijă de cununia religioasă, care e esenţială.

Fapta bună schimbă pe om

Din Pateric:

Au venit odată la un bătrân tâlharii şi au zis lui:
- Am venit să luăm toate cele ce se află în chilia ta. Iar el a zis:
- Cât vă place fiilor, luaţi. Şi au luat toate câte au aflat în chilie şi s-au dus. Dar au uitat un săculeţ care era spânzurat acolo. Deci, bătrânul luându-l pe el, alerga după ei, strigând şi zicând:
- Fiilor! Luaţi ce aţi uitat, în chilia voastră.
Iar aceia spăimântându-se pentru nerăutatea bătrânului, i-au adus înapoi în chilia lui toate câte au luat. Şi s-au pocăit, zicând între dânşii:
- Cu adevărat, omul lui Dumnezeu este acesta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu