Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.
"Înainte de a-ţi trimite crucea pe care o duci, Dumnezeu a privit-o cu ochii Săi cei preafrumoşi, a examinat-o cu raţiunea Sa dumnezeiască, a verificat-o cu dreptatea Sa neajunsă, a încălzit-o în inima Sa cea plină de iubire, a cântărit-o în mâinile Sale pline de afecţiune, ca nu cumva să fie mai grea decât poţi duce. Şi după ce a măsurat curajul tău, a binecuvântat-o şi ţi-a pus-o pe umeri. Deci o poţi duce. Ţine-o bine, şi urcă de pe Golgota spre Înviere!"

marți, 26 august 2014

Fanuropita
Fanuropita sau prăjitura Sfântului Fanurie (27 August), este o prăjitură de post, foarte populară în Grecia, aromată, deosebit de gustoasă și foarte simplu de făcut. Există numeroase rețete, diferite foarte ușor între ele, însă din niciuna nu lipsește uleiul de măsline și scorțișoara.
Atunci când prăjitura este preparată în scop religios de către cei ce au nevoie de ajutor divin, în timpul preparării se spun rugăciuni către Sfântul Fanurie și pentru mama acestuia, pe care a iubito foarte mult, dar care a fost păcătoasă. Se spune că în timpul patimilor sale, Sfântul Fanurie s-a rugat astfel:” oricine se roagă pentru mântuirea mamei lui Fanurie, să fie ajutat”. De aici a apărut și tradiția ”fanuropitei”, când credincioșii aflați în necaz, coc această prăjitură, o duc la biserică și o împart doar săracilor, timp de nouă zile de Luni, iar în a zecea zi de Luni, coc o plăcintă de mere pe care la fel, după ce o duc la biserică, o împart săracilor.
Porții: destul cât să guste cel puțin 20 de persoane sau 6 pe săturate
Timp total de preparare: aprox. 1 oră, din care:
- Pregătire: 10 – 15 min.
- Coacere: 45 – 50 min.
Ustensile / vase de lucru:
un vas pentru amestec
un storcăror de fructe
un mixer
o tavă rotundă cca. 30 cm diametru (în lipsă, puteți folosi orice altă tavă mai întinsă aveți).
Ingrediente:
1,5 kg portocale (cca. 4 portocale mari)
400 g zahăr
800 g făină de patiserie ( tip 000)
400 ml ulei de măsline ( să nu vă sperie cantitatea)
100 g miez de nuci mărunțit
100 g stafide negre
1 linguriță rasă bicarbonat de sodiu
1 linguriță rasă praf de scorțișoară
1 linguriță rasă praf de cuișoare
Preparare:
Deoarece compoziția se prepară rapid, mai întâi încingeți cuptorul la 180 °C
Spălați bine portocalele, apoi radeți cca. o lingură de coajă. În funcție de ce storcător de fructe sau robot de bucătarie aveți,extrageți bine sucul de portocale și încercați să recuperați inclusiv pulpa care trebuie să fie pastă. În vasul de amestec, puneți zahărul, praful de bicarbonat de sodiu, sucul, pulpa și coaja rasă de portocale și amestecați. Adăugați făina prin cernere, amestecând să nu se formeze cocoloașe. Adăugați uleiul și restul de ingrediente (nuca, stafidele, praful de scorțișoara și praful de cuișoare) și amestecați până obțineți o pastă omogenă de consistența checului sau pandișpanului.
Turnați compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt și unsă cu ulei de măsline, apoi băgați la cuptor pentru 45 – 50 minute.
Înainte să scoateți din cuptor, verificați prăjitura cu un pai sau scobitoare, iar dacă este necesar mai lăsați câteva minute.
Când este gata, scoateți prăjitura din cuptor și lăsați să se răcească, deoarece este mult mai gustoasă rece.
Atunci când coaceți această prăjitură doar să vă delectați cu familia sau prietenii, puteți presăra deasupra zahăr pudră.
Spor la copt !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu