Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.
"Înainte de a-ţi trimite crucea pe care o duci, Dumnezeu a privit-o cu ochii Săi cei preafrumoşi, a examinat-o cu raţiunea Sa dumnezeiască, a verificat-o cu dreptatea Sa neajunsă, a încălzit-o în inima Sa cea plină de iubire, a cântărit-o în mâinile Sale pline de afecţiune, ca nu cumva să fie mai grea decât poţi duce. Şi după ce a măsurat curajul tău, a binecuvântat-o şi ţi-a pus-o pe umeri. Deci o poţi duce. Ţine-o bine, şi urcă de pe Golgota spre Înviere!"

marți, 5 august 2014

Patisonul și beneficiile lui

Patisonul (dovleacul turcesc, dovleacul alb), legumă mai puţin cunoscută Curcubita pepo L. ssp.compactus m.var. patisson Duch face parte din familia curcubitaceelor, fiind asemănător cu dovlecelul.


Patria acestor plante este  America de Sud si Centrala. În  Europa de Sud-Est  au fost aduși din  Franţa și Italia. Fructele de patison, de culoare albă sau gălbuie, sunt un fel de mini-discuri, dimensiunile variind între 3 și 12 cm și conțin 7-10% substanțe uscate: 3,4-5,0% zahăr: 20-23 mg/% acid ascorbic: 0,3 % mg/% vitamina  B1: 0,45 mg/%vitamina B2:  0,25 mg/% vitamina PP: 0,30-45 mg/% carotina: 1,35 mg/% substanțe pectice și săruri minerale. Posedând un gust plăcut patisonii favorizează mistuirea hranei  în organism și trezeste pofta de mâncare.
Astfel, fructul de patison conţine oligoelemente, săruri minerale și celuloză, glucidele fiind, în schimb, în cantitate redusă. Deși pulpa fructului de patison este mai puţin cărnoasă decât cea a dovlecelului, gustul fiind, aproximativ același, se spune despre patison că are, însă, o valoare medicinală mult mai mare decât dovlecelul, mai ales datorită faptului că este deosebit de util în multe reţete dietetice.
Substanţe active importante: proteine, celuloză, amidon, vitamina C, calciu, potasiu, magneziu, zinc.
Indicații terapeutice : în literatura de specialitate există peste 30 de reţete pe bază de patison, printre care se numără cele de salate, chifteluţe, supe, ciorbe, toate fiind bine suportate de organism. Enzimele pe care le conţine patisonul optimizează activitatea gastro-intestinală.
Este foarte posibil ca proprietăţile medicinale ale patisonului să fie probate nu numai de fruct, ci și de seminţe. Patisonii au actțune diuretică,  utillizarea lor conduc  la îmbunătățirea sistemului digestiv și totodată pot  elimina  din organism surplusul de apă și sare.

Patisonul este o plantă anuală, cu frunze mari, ascuțite, puternic sectate. Culoarea frunzelor  variază de la verde-deschis la verde-închis. Cârceii  lungi, cresc în teaca frunzelor începând cu cea de a 6-7 frunză. Florile galbene, amplasate pe lăstarii principali și laterali. Fructele turtite, de forma unei  farfurii  albe.
Sursa: http://www.plantforhealth.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu