Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.
"Înainte de a-ţi trimite crucea pe care o duci, Dumnezeu a privit-o cu ochii Săi cei preafrumoşi, a examinat-o cu raţiunea Sa dumnezeiască, a verificat-o cu dreptatea Sa neajunsă, a încălzit-o în inima Sa cea plină de iubire, a cântărit-o în mâinile Sale pline de afecţiune, ca nu cumva să fie mai grea decât poţi duce. Şi după ce a măsurat curajul tău, a binecuvântat-o şi ţi-a pus-o pe umeri. Deci o poţi duce. Ţine-o bine, şi urcă de pe Golgota spre Înviere!"

sâmbătă, 10 octombrie 2015

Atitudinea

 

" Este bine sa luam atitudine deschisa pentru pacatele si faradelegile savarsite de fratii nostri ? Cum sa-i mustram pe cei care vor sa ne sminteasca, ce socoteala sa cerem celor care ne lovesc pe la spate ? Nu cred ca retragerea este o solutie.


Nu se poate da o solutie pentru toate cazurile.Fiecare om trebuie sa-si gaseasca solutia lui in imprejurarile respective.Cat priveste mustrarea pentru pacat, o poti face unui om care intelege mustrarea.Parintele Arsenie Boca zicea ca "mustrarea invinge, nu convinge". Ceea ce ne-ar interesa pe noi ar fi sa-i convingem, nu sa-i invingem.Oamenii nu sunt niste fiinte stas cu care sa se poata lucra pe o singura directie.Sunt oameni pe care-i folosesti laudandu-i, sunt oameni pe care-i folosesti defaimandu-i, sunt oameni pe care nu-i folosesti vrand tu sa-i folosesti.Sunt cazuri si cazuri, si atunci trebuie sa gasesti metoda pentru omul pe care-l ai in fata.Noi vedem nelegiurile din jurul nostru si tacem.Vedem nelegiuirile din jurul nostru si inchidem ochii.Vedem nelegiuirile din jurul nostru si n-avem curajul sa spunem ca nu-i bine.Vedem nelegiuirile din jurul nostru si n-avem indrazneala sa le aratam ca nelegiuiri.Vedem nelegiuirile din jurul nostru si ne facem ca nu le vedem, ca nu le stim, ca si cand lucrurile acelea care se fac spre rau sunt spre bine.De ce facem noi asa ? Pentru ca nu suntem intariti in bine.Sa stiti ca toate pacatele care se fac in jurul nostru si pe care noi le stim si pe care noi nu le inlaturam, sau nu ne aratam cuvantul impotriva lor, inseamna ca si noi le facem intr-un fel.Si noi suntem partasi la nelegiuirile care se fac in jurul nostru si pe care noi nu le aratam ca nelegiuiri, ci noi, cum am zice astazi cu un cuvant care circula acuma, le toleram.Luati aminte la Sfantul Ioan Botezatorul care a stat inaintea faradelegii.In loc sa stea in pustie, acolo unde-i era locul si acolo unde-i era rostul, s-a dus la regele Irod si i-a spus:traiesti in nelegiuire, nu faci bine !Noi nu putem face ceea ce a facut Sfantul Ioan Botezatorul.Nici pentru cei din apropierea noastra, pentru cei din familia noastra.De multe ori lasam sa se intample niste lucruri pe care stim sigur ca nu le binecuvinteaza Dumnezeu.Ar trebui sa ne intristam ca noi nu am fost ca Sfantul Ioan Botezatorul care a spus cuvant hotarat in fata nelegiuirii.Sa ne intristam ca toleram nelegiuirile, sa ne intristam ca ne facem partasi la nelegiuirile din jurul nostru, sa ne intristam ca n-avem curajul sa stam impotriva raului, sa ne intristam ca n-avem curajul sa-i spunem raului pe nume ci, ca sa ne mearga noua bine, ca sa n-avem vorba, ca sa n-avem confruntari, tacem.Si tacem cu pacat, pentru ca lasam sa se inmulteasca pacatele din jurul nostru.
Sfantul Ioan Botezatorul n-a facut asa.Si daca il sarbatorim cu adevarat la Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul, la aceasta sarbatoare trista si la aceasta sarbatoare care-i si de bucurie, daca-l sarbatorim cu adevarat, apoi, la tristetea ca i s-a taiat capul, ar trebui sa adaugam mai mult tristetea ca noua nu ni se taie capul pentru ca pactam, pentru ca suntem de acord cu nelegiuirile din jurul nostru numai sa nu ni se taie capul.
Sa ne rugam Bunul Dumnezeu sa ne dea tarie sufleteasca sa putem fi impotriva pacatului oriunde si oricand si sa fim urmatori Sfantului Ioan Botezatorul, chiar daca pentru aceasta ni s-ar taia capul".


( din volumul Veniti de luati bucurie de Parintele Teofil Paraian)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu