Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.
"Înainte de a-ţi trimite crucea pe care o duci, Dumnezeu a privit-o cu ochii Săi cei preafrumoşi, a examinat-o cu raţiunea Sa dumnezeiască, a verificat-o cu dreptatea Sa neajunsă, a încălzit-o în inima Sa cea plină de iubire, a cântărit-o în mâinile Sale pline de afecţiune, ca nu cumva să fie mai grea decât poţi duce. Şi după ce a măsurat curajul tău, a binecuvântat-o şi ţi-a pus-o pe umeri. Deci o poţi duce. Ţine-o bine, şi urcă de pe Golgota spre Înviere!"

sâmbătă, 10 octombrie 2015

Cine este Iisus ?


Iisus cere istoriei decizia existentei Sale.Dar istoria s-a aratat neputincioasa din primele ei zile.Asa a ramas si mai ramane.Prin faptul ca Iisus S-a tesut destinului omenesc si prin faptul ca omul trebuie sa se decida ce face cu Iisus, se explica de ce istoria omului e asa de zbuciumata si vesnicia lui e asa de hartuita si muscata de serpii indoielilor si ai contrazicerilor.Asa se explica de ce pentru Iisus oamenii s-au iubit si s-au urat, s-au macelarit si s-au ajutat, au cunoscut extremitatile pasiunii si ale jertfei.De El a atarnat roata constiintei, a frumosului si a ratacirii.El este forta interioara pe care forta veacurilor n-au putut-o istovi.Amintirea Lui e vie pretutindeni, pe zidurile bisericilor si ale scolilor, pe varful clopotnitelor, pe toate drumurile , la capataiul paturilor si al mormintelor.Distrugeti ferestrele de biserici, luati icoanele din altare si de pe case !Viata lui Iisus umple muzeele si bibliotecile.Dati foc Liturghierelor, Ceasloavelor si cartilor de rugaciune; Il veti descoperi pe El si toate cuvintele Lui in toate cartile literaturilor, ba chiar si cei care-L blestema nu fac altceva decat sa-L marturiseasca fara sa vrea prezenta Lui.



Rasunetul tuturor romanilor, stapani ai lumii, a incetat o data cu zilele lor si cine se mai gandeste sa moara pentru faima lor postuma ? In jurul multora s-a facut mai multa galagie ca in jurul lui Iisus;iar dupa mii de ani, numai in jurul lui Iisus isi pun oamenii problema si astazi, pe viata si pe moarte, ca-n primele zile.



Numai cineva mai viu ca romanii si care e cu adevarat un idol nemincinos al omului, poate inteti lupta aceasta permanenta intre oameni.Si astazi, ca in ziua Nasterii Sale, unii Il iubesc, iar altii Il urasc.Oamenii sunt antrenati insisi intr-o patima pentru iubirea Lui.Unii sunt in destinul lui Iisus, iar altii fara destin, nici sens.Deci, daca intrebarea :"Cine este Iisus?"a crescut in veacuri si cere fiecarei generatii un raspuns decisiv, noi nu putem raspunde decat intr-un glas cu Tatal, intr-o rostire cu ingerii, intr-o propovaduire cu Apostolii, intr-o marturisire cu mucenicii si cu toti sfintii si intr-o afirmare cu toata crestinatatea a doua milenii: "Acesta este Fiul lui Dumnezeu, Mantuitorul lumii".Salutul permanent al fiecarui Toma, din indoiala omeneasca si certitudinea dumnezeiasca.



Daca cineva a ajuns la siguranta aceasta si poate acoperi cu viata, in acela S-a nascut Iisus, nastere care deschide calea vesniciei, inca fiind in veac.Cu Iisus se naste si explicatia omului si explicatia lumii.



Cine este Iisus ? - s-a intrebat Irod, care afland de la magi cine-I, L-a osandit la moarte, crezand ca omorand 14000 de prunci, va scapa de Iisus.S-a intrebat Irod Tetrarhul, care auzind toate cate facea Iisus, nu se dumirea ce sa creada despre Dansul.



Se intrebau carturarii si fariseii, smintindu-se pentru formalitati infrante; se intrebau cine-I acesta de iarta si pacatele ?



Se intrebau pana si Apostolii cine-I acesta ca asculta de El vanturile si marea ?



Si s-a intrebat un sir intreg de nedumeriti.



S-a intrebat puterea lumeasca.



S-a intrebat toata trufia mintii.



S-a intrebat toata necredinta.



Toti acestia L-au refuzat, L-au osandit si L-au omorat pe Iisus si aceasta s-a intamplat permanent in istorie.Cine este Iisus pentru noi ?



Pe contemporanii lui Iisus ii intelegem ca le era greu sa-L creada pe Dumnezeu.Dar, dupa dovada Invierii Sale, dupa dovada dumnezeirii Sale, dupa aparitia Sa mai presus de fire, prin usi incuiate, petrecere nevazuta cu oamenii, aratandu-Se lui Pavel si altora din veac in veac, nu mai putea fi fara raspuns.



Raspunsurile teologice sunt stiinta.



De aici, pentru noi, Iisus e sensul vietii, reazimul si in ispite si in furtuni.Asemanarea dupa care tanjim si insetam de-a lungul desertului vietii.Originalul nostru, autencitatea noastra.



Dar mai mult decat acestea, este prietenul nostru, Care sigur nu ne paraseste niciodata; e Sfanta noastra Impartasanie, cu desavarsire si foamea noastra metafizica.(...)



Imparatul Insusi Se va face slujitorul celor ce L-au asteptat cu toata fiinta.De altfel, acesta este Iisus: Imparatul slujitor al destinului omenesc.Iisus a reintors sensul existentei iarasi in Tara de obarsie:Imparatia Sensului si a explicatiei depline.



(Din lucrarea 800 de capete,  Parintele Arsenie Boca)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu