Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.
"Înainte de a-ţi trimite crucea pe care o duci, Dumnezeu a privit-o cu ochii Săi cei preafrumoşi, a examinat-o cu raţiunea Sa dumnezeiască, a verificat-o cu dreptatea Sa neajunsă, a încălzit-o în inima Sa cea plină de iubire, a cântărit-o în mâinile Sale pline de afecţiune, ca nu cumva să fie mai grea decât poţi duce. Şi după ce a măsurat curajul tău, a binecuvântat-o şi ţi-a pus-o pe umeri. Deci o poţi duce. Ţine-o bine, şi urcă de pe Golgota spre Înviere!"

sâmbătă, 10 octombrie 2015

Ce este un crestin adevarat ?

 


 
Cea mai importanta intrebare pe care ti-o poti pune - si la care poti raspunde - este aceasta:"Sunt sau nu sunt crestin ?"



O invatatoare a pus urmatoarea intrebare : "Copii, de ce credeti voi ca vecinii mei imi spun ca sunt crestina ?"Nici unul nu a raspuns.Putin nerabdatoare, invatatoarea a repetat intrebarea:"Hai, spuneti, de ce credeti voi ca-mi spun vecinii crestina ?"Din nou, nici un raspuns.In cele din urma, un baietel timid a ridicat mana si a spus : "Probabil spun asa fiindca nu va cunosc !"



Poate esti membru intr-o biserica buna.Cu toate acestea , tu trebuie sa dai un raspuns la intrebarea :"Sunt eu un crestin adevarat ?"



Roaga-L pe Dumnezeu sa te ajute sa intelegi ceea ce vei citi si, astfel, sa ai certitudinea ca esti iertat si ca ai ajuns sa-L cunosti pe Dumnezeu ca Tatal, care este in ceruri.



Oamenii au notiuni foarte ciudate despre ceea ce inseamna a fi crestin. Iata cateva dintre acestea :



A crede in Dumnezeu nu te face crestin.



Sunt mii de oameni care cred ca ca exista Dumnezeu, dar cei mai multi nu au habar cine este Dumnezeu.



Colonelul James Irwin, cunoscut pentru misiunea sa cu Apolo 15 pe Luna, povestea cum, in timpul unei vizite intr-o tara musulmana, un conducator religios musulman i-a spus:"Dumneavoastra vorbiti atat de mult despre Dumnezeu, cum nu sunteti musulman ?"



Ai vazut ? Daca poti fi musulman si sa crezi in Dumnezeu, atunci "a crede in Dumnezeu" nu te face crestin!



Sunt multi copii care cred in sapun, dar, in ciuda credintei lor, nu sunt cu nimic mai curati.



Mai mult, demonii insisi cred ca exista Dumnezeu:"Tu crezi ca Dumnezeu este unul si bine faci; dar demonii cred si tremura !"(Iacov 2, 19)



Credinta, in sine, nu aduce nici o schimbare.De aceea, credinta, daca ramane singura, nu te face crestin.



Mersul la biserica nu te face crestin.



Oamenii merg la biserica tot timpul - pentru o sumedenie de motive.Dar acest lucru nu-i face crestini.Chiar si unii hoti merg la biserica !



Sunt unii oameni care merg la biserica din obicei.Altii merg pentru ca familia merge !



Crestinii merg la biserica, dar mersul la biserica nu-l face  pe nimeni crestin.



Rugaciunea nu te face crestin.



Desigur, crestinii se roaga, dar simplul fapt ca te rogi nu te face crestin.



Hindusii se roaga tot timpul.Musulmanii se roaga de cinci ori pe zi.Doar faptul ca cineva se roaga nu inseamna ca e crestin.



Trairea unei vieti morale nu te face crestin.



Sunt multi atei, care traiesc o viata decenta, corecta.Dar, la urma urmei, cat de bun este "binele"?



Aici este esenta problemei.



Cei mai multi oameni au idei eronate cu privire la standardul real cu care trebuie comparata bunatatea noastra.De exemplu, punandu-te alaturi de betivul care petrece toata ziua la carciuma, tu pari a fi potrivit pentru un loc in panteonul sfintilor !Chiar comparat cu prietenii tai sau cu familia ta, tu poti parea bun.



Dar standardul de bunatate al lui Dumnezeu este diferit.El te masoara cu Fiul Sau, Iisus Hristos, care a trait o viata de absoluta perfectiune.Comaparata cu acest nivel de perfectiune, bunatatea noastra arata destul de subreda.



O femeie si-a intins rufele albe, fiind mandra de felul cum straluceau in soarele de ianuarie.Dar n-a trecut mult si un strat alb de zapada s-a asternut pe pamant si imediat diferenta a devenit evidenta: cand au fost puse albiturile ei alaturi de albul perfect al lui Dumnezeu, ele au parut mai degraba cenusii, decat albe !



Bunatatea noastra comparata cu bunatatea lui Dumnezeu arata foarte patata.Intotdeauna au fost destui oameni "buni" in lumea noastra, dar daca bunatatea ar fi de ajuns pentru mantuire, nu ar mai fi fost nevoie ca Dumnezeu sa-L trimita pe Iisus Fiul Sau in lume.Faptul ca Iisus a trebuit sa vina si sa moara pe cruce pentru a face posibila iertarea noastra ne arata ca trairea unei vieti frumoase nu-l face pe nimeni crestin.



Citirea Bibliei nu te face crestin.



Fara indoiala, crestinii iubesc Biblia.Unii o citesc zilnic.Dar simpla citire a Bibliei nu demonstreaza ca cel ce o citeste este crestin.



La varsta de 15 ani, Karl Marx a scris o explicatie de-a dreptul uimitoare asupra unei portiuni din Evanghelia dupa Ioan.Mari teologi au fost de acord cu adevarurile scrise de el.Dar Karl Marx n-a pretins vreodata ca este crestin.



In timpul adolescentei, Nichita Hrusciov, fostul lider al Kremlinului, citea Biblia.Cu toate acestea, scopul lui a fost sa distruga Biserica Crestina din fosta Uniune Sovietica.



Citeste Biblia cat mai mult posibil ! Dar nu uita : simpla ei lectura nu te face crestin.



Vorbirea despre Iisus nu te face crestin.



Multi oameni vorbesc despre Iisus, ba chiar vorbesc bine despre El.Unii dintre acestia pot fi, de pilda, profesori, altii predicatori sau conducatori de biserici.Insa asta nu inseamna neaparat ca ei si cred ceea ce spune Biblia despre Iisus.Adesea ei prezinta oamenilor un Iisus care corespunde modului lor de gandire si nu pe Iisus Cel Adevarat, al istoriei si al Bibliei.



Tu nu te poti naste crestin.



Sunt oameni care spun: "M-am nascut intr-o tara crestina, prin urmare sunt crestin, ca ce altceva as putea fi ?" Destul de multe alte lucruri !



Unii s-au nascut in grajduri, dar acest lucru nu i-a facut cai, dupa cum copiii nascuti pe aeroporturi nu devin avioane!



ATUNCI CE ESTE UN CRESTIN ?



Bine, vei spune, in cele din urma, daca a crede in Dumnezeu, a merge la Biserica, a te ruga, a te purta frumos, a fi moral, a citi Biblia si a vorbi despre Iisus nu te fac crestin, atunci ce te face crestin ? In fond, ce este un crestin ?"



UN CRESTIN A GASIT CALEA VIETII



Biblia spune ca un crestin este cel care a gasit "calea vietii", Iisus Hristos a spus :"Eu sunt Calea, Adevarul si Viata.Nimeni nu vine la Tatal, decat prin Mine"(Ioan 14, 6).Observati, Iisus nu spune ca El va arata cuiva calea vietii, ci: "Eu sunt Calea..."!



Iisus mai spune ca exista o cale larga si una ingusta.Dupa El, calea larga duce la pierzare si multi sunt cei ce o strabat (Matei 7, 13)



Asadar, ce este un crestin? In primul rand, un crestin a gasit calea vietii, in contrast cu calea mortii.Iar calea vietii este Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu.



Te simti pierdut?Ai sentimentul ca nu stii incotro mergi?Cand devii crestin, ai gasit calea vietii.



Poate vei intreba:"Cum este aceasta cale a vietii?"



Este calea pacii.Cand umbli pe calea lui Hristos, ai pace in inima.Iisus a spus celor ce-L urmau:"Va las pacea Mea;va dau pacea Mea.Nu v-o dau cum v-o da lumea"(Ioan 14, 27).Pacea lui Dumnezeu este un dar pus la dispozitia tuturor.



Cand umbli pe calea lui Hristos, ai pace launtrica;o liniste deplina iti stapaneste inima.Din cioburile fiintei tale sfaramate se reface o viata noua.



Apoi, calea vietii este calea curatiei.Biblia spune:"Ferice de cei cu inima curata, caci ei Il vor vedea pe Dumnezeu"(Matei 5, 8).



Daca tu flirtezi cu pacatul, daca te joci cu imoralitatea, daca nu-ti faci slujba cu credinciosie, daca nu esti onest la scoala, la serviciu, la joaca, in viata de familie, atunci nu esti crestin.



Altfel tu poti fi o persoana cumsecade - "sufletul" oricarei petreceri, dar nu esti crestin.Deoarece calea  lui Hristos este calea curatiei.



Cand vii la Hristos, El iti spala inima si iti da puterea de a trai o viata neprihanita.



Apoi, calea lui Hristos mai este si calea dragostei."Prin aceasta vor cunoaste oamenii ca sunteti ucenicii Mei, daca va iubiti unii pe altii"(Ioan 13, 35).Biblia mai spune:"Stim ca am trecut din moarte la viata, prin faptul ca iubim pe frati"(I Ioan 3, 14)Cuvantul "dragoste" a fost golit de sensul lui real.Astazi e folosit pentru a descrie o persoana care exploateaza sentimentele altora in interes egoist, pentru a-si satisface propriile sentimente.Dar aceasta nu este "dragoste".Adevarata dragoste ne determina sa dorim binele maxim al altcuiva, indiferent cat ne-ar "costa" acest lucru !



Calea vietii inseamna a avea un singur stapan in viata.Crestinul slujeste unui singur stapan.Biblia Il numeste pe Iisus drept Domn al domnilor si Imparat al imparatilor.Crestinul traieste acest adevar.Iisus devine Domnul tau, Stapanul tau, Imparatul tau.Ce spune El, aceea se face !



Robul imparatului asteapta doar un semn si indata ce-l primeste se grabeste sa execute dorinta exprimata de imparat.Soldatul care se supune conducerii unui comandat va duce la indeplinire toate ordinele acestuia.



Un crestin adevarat accepta o astfel de autoritate din partea lui Dumnezeu asupra vietii lui.Iisus are toate drepturile de a conduce vietile noastre.El este suprem nu pentru ca a mostenit autoritatea Sa de la stramosi, cum e cazul regilor sau domnitorilor.Si nici nu conduce prin amenintari, cum ar face-o un dictator.



Iisus este Domn si Imparat pentru ca El este Creatorul nostru.El Si-a dat viata pentru noi si El este Cel care face toate lucrurile pentru binele nostru absolut.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu