Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.
"Înainte de a-ţi trimite crucea pe care o duci, Dumnezeu a privit-o cu ochii Săi cei preafrumoşi, a examinat-o cu raţiunea Sa dumnezeiască, a verificat-o cu dreptatea Sa neajunsă, a încălzit-o în inima Sa cea plină de iubire, a cântărit-o în mâinile Sale pline de afecţiune, ca nu cumva să fie mai grea decât poţi duce. Şi după ce a măsurat curajul tău, a binecuvântat-o şi ţi-a pus-o pe umeri. Deci o poţi duce. Ţine-o bine, şi urcă de pe Golgota spre Înviere!"

duminică, 18 mai 2014

Traista ciobanului tratează afecțiunile circulatorii, hemoragiile și cancerul

Traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris) este numita popular si arior, buruiana de friguri, coada-pisicii, pasatea, pascuta, pungulita, rapan sau tasculita. 

Ca descriere, ea este o planta erbacee, anuala sau bianuala, care creste din abundenta pe langa drumuri, prin gradini, in locuri cultivate si necultivate. In fiecare primavara ea da nastere unei rozete de frunze, din mijlocul carora se inalta tulpina aeriana, dreapta, cilindrica, lunga de pana la 50-60 cm. 

Tulpina poarta numeroase frunze, cele de sus fiind intregi, avand forma de sageata si inconjurand tulpina. Atat tulpina cat si frunzele sunt acoperite de peri. Florile apar de primavara pana toamna, sunt mici, albe si asezate in inflorescente terminale. Fiecare floare este formata din patru sepale de forma ovala, iar corola, la randul ei, este compusa din patru petale egale, dispuse in cruce. Inflorescenta include sase stamine, doua cu filamente scurte si patru cu filamente lungi. Fructul are o forma triunghiulara, semanand cu o traista, de unde se trage si numele popular al acestei plante.

Traista ciobanului in terapeutica naturista

In scopuri medicinale se utilizeaza partile aeriene ale plantei (Herba Bursae pastoris), recoltate in timpul infloririi si care, dupa uscare, capata un gust amarui-iute. In medicina populara, ceaiul din tulpinile florifere se lua contra frigurilor sau impotriva afectiunilor cailor urinare. Sub forma de ceai sau macerata in vin, planta servea la combaterea durerilor de stomac si a pierderilor de sange.

Ca actiune farmacologica, activitatea extractului de traista ciobanului asupra aparatului utero-ovarian se aseamana mult cu aceea a preparatelor din corn de secara, insa inca nu s-a stabilit carei componente este datorata aceasta actiune. 

In trecut, traista-ciobanului era principalul leac folosit la nastere, pentru ca, datorita proprietatilor sale hemostatice, stopa sangerarea. Astazi, pe baza aceluiasi principiu, este consumata pentru reglarea menstrei abundente: cosumul  zilnic de ceai de traista-ciobanului, timp de zece zile inainte de această perioadă de criză este foarte benefic pentru femei. In general, aceasta planta este de ajutor in toate hemoragiile: nazale, gastrice, intestinale, hemoroidale, urinare, rani sangerande care se inchid greu. 

Planta are un efect astringent, analgezic, vasodilatator oronarian, hipotensiv si hemostatic. Ea regleaza tensiunea arteriala, poseda actiune uterotonica, ajuta la combaterea durerilor abdominale, opreste hemoragiile uterine si regleaza presiunea sangelui. Ea se poate folosi in tratamentul tuturor tumorilor, indiferent de localizare, fiind una din plantele cu proprietati antitumorale. Ceaiul (infuzia) are aceleasi efecte, dar ceva mai slabe.
Bolile tratate cu traista ciobanului

Traista ciobanului se poate folosi in urmatoarele afectiuni: adenopatie (uterina, mamara etc.), angina pectorala, afectiuni ale inimii si a vaselor sangvine, arterioscleroza, atrofie musculara, blenoragie, bufeuri, cancer cu diferite localizari (in special alaturi de naprasnic, rostopasca, tataneasa, branca ursului), colita, dereglari in circulatia sangelui, diaree, dismenoree (ciclu menstrual dureros si neregulat), enterita, fibrom uterin, gastrita, hemofilie, hemoragii interne, hemoragii uterine, hemoroizi sangeranzi, hipermenoree (ciclu menstrual abundent, cu sangerari puternice), hiper si hipotensiune arteriala, insuficienta cardiaca compensata, leucoree (mai ales in infectia cu Candida), mastite, menoragii, metroragii, nevroza cardiaca, palpitatii, sangerari uterine, tulburari de menopauza sau ulcer gastric si duodenal.
Sub ce forma putem folosi traista ciobanului ?

- Infuzie - se va adauga o lingurita de planta maruntita la 200 ml apa clocotita. Se acopera pentru 10 minute, dupa care se strecoara. Se pot consuma doua ceaiuri pe zi.

- In hemoragii uterine si dismenoree sau in uz extern se foloseste infuzia concentrata. Pentru pregatirea acesteia, vom adauga 3 lingurite de planta maruntita in 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 10 minute, apoi se strecoara. Se va administra cate un ceai cu 6 zile inainte de inceperea fluxului menstrual, din care se va bea cate putin, pe parcursul intregii zile.
- Tinctura se poate lua in toate afectiunile mentionate mai sus, in special pentru inima si pentru refacerea circulatiei sangelui la orice nivel, cu precadere a circulatiei venoase. Pentru preparare se vor pune 50 g planta maruntita, proaspata sau uscata, in 250 ml alcool alimentar de 70 grade. Se tine asa timp de 15 zile, la temperatura camerei, agitand des. Apoi, se strecoara si se transfera in recipiente de mica capacitate, inchise ermetic. Se pot lua cate 15-20 picaturi, diluate cu 100 ml apa, de 3 ori pe zi si cu 15 minute inainte de mesele principale. Planta uscata este mai eficace decat cea proaspata, cu deosebire in terapia cancerului.
Extras din  revista Tratamente naturiste

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu