Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.
"Înainte de a-ţi trimite crucea pe care o duci, Dumnezeu a privit-o cu ochii Săi cei preafrumoşi, a examinat-o cu raţiunea Sa dumnezeiască, a verificat-o cu dreptatea Sa neajunsă, a încălzit-o în inima Sa cea plină de iubire, a cântărit-o în mâinile Sale pline de afecţiune, ca nu cumva să fie mai grea decât poţi duce. Şi după ce a măsurat curajul tău, a binecuvântat-o şi ţi-a pus-o pe umeri. Deci o poţi duce. Ţine-o bine, şi urcă de pe Golgota spre Înviere!"

joi, 13 decembrie 2012


MOZAIC CRESTIN


MINUNILE SFÂNTULUI SPIRIDON



Un creştin pios, care-l iubea mult pe Sfântul Spiridon, dar la fel de mult şi adevărul, spunea aceasta: s-a dus la mormântul Sfântului la 12 decembrie, ziua prăznuirii sale, pentru a-l întâlni, ca atunci când era viu şi pentru a-şi arăta veneraţia sa pentru omul lui Dumnezeu. „Pe când mă apropiam deja şi mă pregăteam să mă concentrez asupra a ceea ce voi face, am simţit o asemenea mângâiere dumnezeiască, care m-a învăluit şi m-a pătruns în inima mea, că am intrat realmente în extaz, grabnic fiind purtat prin frumuseţile Cerului. Uitând de toate cele pământeşti, chiar de trupul meu, am rămas mut şi nemişcat. N-am vorbit nimănui şi, întocmai ca în tinereţe, n-am simţit nici foame, nici sete toată ziua, ci m-am cuminecat întreaga zi numai cu Trupul şi Sângele Domnului“.
Acelaşi om, venind iaraşi la Trimitunda în ziua Sfântului Spiridon, pe când se afla îngenuncheat, îmbrăţişând sicriul cu trupul neputrezit al Sfântului, inima sa fu umplută de lumină şi sufletul său inundat de bucurie, o bucurie ce-i făcea simtit gustul bunurilor cereşti care-i aşteaptă pe Sfinţi (pregustarea Raiului). A alergat grabnic la piaţă, pentru a cumpara oarece, inclusiv haine pentru săraci şi pentru localnici, căci se făcuse iarnă şi frigul venise cu putere. Şi, după ce împlini această dispoziţie a inimii sale, se grăbi să se întoarcă spre ţara lui, unde-l chemaseră treburi grabnice. Dar, dintr-o dată, norii se-ntunecară, vestind o ploaie cu adevărat diluviană ce avea să cuprindă pământul. Acest om se afla aşadar la grea răscruce, putea oare merge mai departe în calatoria lui câtă vreme astfel de vreme câinoasă se anunţa? Se întări însă în nădejde: vându ceea ce cumpărase, achiziţionând nişte vite de povară şi trase la biserica Sfântului. Aici, se prosternă iaraşi la racla cu moaştele Sfântului, ca şi cum acesta ar fi fost încă viu, şi-l rugă să fie tovarăş de călătorie cu el şi să oprească ploaia, atunci când ea ar deveni prea furioasă. Încheindu-şi rugăciunea, ieşi din cetatea Trimitundei. Sfântul Spiridon fu cu el pe toată durata călătoriei şi nu doar în chip nevăzut ci, asemeni unui tovarăş de călătorie – precum îl şi rugase: văzut, împreună-călător cu el! Vântul sufla teribil, iar norii se zbuciumau cu putere, dar ploaia… ploaia părea suspendată, atârnată cu apa ei sub nori: am putea spune că puterea Sfântului reţinea ploaia, o împiedica în revărsarea ei.
Când omul a ajuns acasă, Sfântul dispăru îndată. Inima călătorului fu din nou iluminată de o lumină negrăită şi umplută de bucurie – ca şi cum Sfântul Spiridon s-ar fi atins de inima lui şi i-ar fi dăruit propria bucurie şi fericire. Sfântul se făcuse, aşadar, iarăsi nevăzut o dată cu intrarea călătorului în casă, când şi ploaia începu a cădea, tinând grozăvia ei mai bine de trei zile. De astă dată, Spiridon l-a ridicat din greutăţile călătoriei, dar în alte dăţi, multe din greutăţile vieţii i le-a purtat Sfântul.
Era iarăşi praznicul sărbătorii Sfântului, dar de astă dată, omul nu reuşi s-ajungă la mormântul acestuia ca să-l cinstească, precum avea obiceiul s-o facă în fiecare an. Şi aceasta-l umplea de tristete. Îl rugă aşadar pe Sfânt să nu-l lipsească de dragostea lui şi să-i dăruiască bucuria acelei zile, deplină. Şi ce s-a întâmplat? Nici nu terminase rugăciunea sa, că se simţi în Biserica Sfântului, tocmai în Trimitunda. În acelaşi timp, simţi prezenţa reală a Sfântului Spiridon, lumina şi dulceaţa ce vin de sus îl învăluiră şi-l umplură deopotrivă, părându-i-se că Sfântul intra laolaltă cu el în locas, rămânând prezent pe tot parcursul sfintei slujbe. Apoi el binecuvântă pe credincioşii participanţi şi plecă.
Nu avem un „raport“ complet al tuturor miracolelor Sfântului, dar cele menţionate sunt suficiente celor care iubesc adevărul şi virtutea. Nimeni nu poate spune cum Sfântul Spiridon ajuta pe aceia care, prin rugăciune, îi cer ajutorul sau pe aceia, mulţi, care se bucură de minunile pe care el le săvârşeşte. Dar noi nu putem să nu vestim creştinilor numele lui! Iar dacă vreunul se-ntreabă de unde vine această ploaie de miracole ale Sfântului Spiridon şi pentru care virtuţi i-a dat Hristos să împlinească acestea toate, să stie că El, Hristos, a îngăduit ca toate virtuţile să fie concentrate în persoana Sfântului Spiridon care a şi devenit icoană a unei vieţi desăvârşite în Hristos. Dar prin ce se deosebea cu totul de alţii: prin smerenia şi modestia lui extreme. El care aproape că depăşea în minuni pe mulţi dintre oameni, se considera un om lipsit de valoare şi păcătos.
Minunile sale toate au fost şi sunt la înalţimea virtuţilor sale. Să rugăm pe Dumnezeu ca şi noi să dobândim unele din virtuţile sale! Nu spun toate, căci aproape este de nerealizat aceasta. Cu ajutorul său, urmându-i până la a le dobândi, noi înşine vom pregusta din cele din care Sfântul desăvârşit se hrăneşte, prin Harul şi Dragostea Domnului nostru Iisus Hristos, Căruia cu Tatăl şi cu Duhul Sfânt i se cuvine toată slava, cinstea şi mărirea, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.



Ce mari sunt veşnic, Doamne, trimişii Tăi smeriţi,
dar nici o vreme-n lume şi neam nu i-a-nţeles,
în nici un rând de oameni n-au fost urmaţi de lume
deşi ei duc solia ce Însuţi Tu le-ai dat,
deşi Cuvântul Vieţii în gura lor e unic
ei sunt mereu de semeni adânc necunoscuţi,
fiindcă cei ce-alături trăiesc sunt orbi şi surzi,
urechile şi ochii li se deschid târziu…
– Când se deschid devreme, atunci, prea tulburaţi
din lene şi păcate – în contra lor uniţi –
se scoală să-i trimită cât mai curând napoi
la Dumnezeul Care la dânşii i-a trimis.
… O, lumea nu iubeşte Cuvântul Celui Sfânt
– şi-oricine i-l aduce e osândit de ea!
Trimişii totdeauna plătesc cu jertfe grele
curajul mărturiei aduse lui Hristos.
Ei, care valorează mai mult decât popoare,
în trecerea prin lume sunt cei mai defăimaţi.
– Purtând Lumina Slavei, ei simt că sunt nevrednici,
Lumina dusă însă îi face sori pe veci.
Când Dumnezeu, El Însuşi, nu le ascunde faţa
s-ascund ei, să nu-i vadă prostia strălucind,
căci slava ei le-ar face ne-nchipuit de rău.
Doar cei smeriţi cu duhul, ce-au ochi curaţi,
îi văd
– şi îi urmează-n taină…,
dar ei, ades, sunt muţi.
Când le revine graiul şi spun, e prea târziu:
primejdia răsplăţii în lume a trecut.
… Iar după-aceea poate să-i laude micimea,
aceasta-i doar dovada nevredniciei ei!



Sfantul Spiridon sa faca minuni si in viata dumneavoastra!
Fabulous Christmas Greeting Card

ÎNTÂLNIRE DE LUCRU

Se spune că Satan a organizat o întâlnire de lucru cu toţi demonii săi. Odată ce s-au adunat toţi înaintea lui, a luat cuvântul şi le-a zis: 
- Măi, băieţi! Nu putem să-i oprim pe creştini să meargă la Biserică, să citească Sfânta Scriptură, Vieţile Sfinţilor, şi să descopere cuvântul... Nu avem nicio putere să oprim relaţia intimă pe care o au cu Salvatorul lor. Noi ştim că odată ce se prind în legătură cu Iisus, puterea noastră asupra lor este nimicită. Din această cauză m-am tot gândit ce să facem, şi iată ce idee mi-a venit... Daţi-le voie să meargă la Biserică, să se închine Dumnezeului lor, dar furaţi-le timpul ca să nu mai aibă timp să dezvolte şi să întreţină o relaţie cu Iisus Hristos şi cu Maria, mama Lui, de care noi ne temem atât de mult. Cum vom face aceasta? 
Potrivnicii creştinilor au tăcut... 
- Iată cum! Ţineţi-i ocupaţi cu aspectele neesenţiale ale vieţii, inventaţi nenumărate scheme care să le ocupe mintea tot timpul.. Tentaţii, să cheltuiască, să-şi dorească mai mult, mai mult, mai mult.. Să caute să muncească cât mai mult - 10,12,14 ore pe zi, chiar şi Duminicile, pentru ca să creadă că aşa îşi pot împlini toate cele ce ţin de trebuinţele lor materiale... Trimiteţi-i în Spania, Italia şi Anglia. Cât mai departe de familiile lor. Acolo împuşcăm doi iepuri: le dăm mult de muncă şi îi lipsim, pe cei mai mulţi ortodocşi, de bisericile lor, de spovedanie şi împărtăşanie…
Împuţinaţi-le timpul pe care l-ar petrece cu copiii, cu familiile lor. Suprastimulaţi-le mintea ca să nu mai poată auzi liniştea, care le-ar putea oferi un timp de meditaţie la rostul vieţii lor şi să vadă deşertăciunea sufletelor lor.. Televizoare peste tot, dvd-uri, computere, ziare şi reviste, manele, desene animate, jocuri, lux; nu-mi pasă cum le numiţi, utilizaţi orice lucru de care se pot folosi fără oprire şi prin care putem vinde vise goale... Asta va încărca minţile lor şi va rupe orice legătură cu Hristos... Umpleţi-le vieţile cu super oferte, jocuri de noroc şi orice servicii şi produse gratuite, adică speranţe false şi iluzii... 
Nu uitaţi de femeie! Ea a ştiut întotdeauna să ispitească. Folosiţi-o cât mai sumar îmbrăcată pentru a înşela ochii bărbaţilor, care vor fi şi mai slabi şi vor crede că frumuseţea trupului este importantă şi vor deveni nesatisfăcuţi de propriilor lor neveste. 
Ţineţi-le pe neveste ocupate cu treburile casei, cu bucătăria, cu mofturile copiilor, cu îndatoririle faţă de soţ, de părinţi, pentru ca, odată sfârşită ziua, să nu le mai poată oferi soţilor dragostea lor, astfel ei se vor umple de amar şi vor căuta mângâiere în altă parte. 
Daţi-le pe Moş Crăciun, daţi-le brad, pentru a-i îndepărta de la adevăratul sens al Naşterii Mântuitorului, la fel şi cu Paştile, daţi-le iepuraş, să uite de Înviere şi de puterea lui Iisus Hristos asupra păcatului şi a morţii... Astfel, ei singuri îşi vor îndepărta proprii copii de la Adevăr... 
În vacanţe învăţaţi-i să facă excese: discoteci, grătare, petreceri, să nu se poată linişti prea mult, ca să poată reflecta la creaţia lui Dumnezeu. Astfel, faceţi ca ei să se întoarcă la viaţa de zi cu zi şi mai obosiţi, să nu aibă timp să se încarce cu energia naturii lui Dumnezeu. Daţi-le parcuri distractive, evenimente sportive în fiecare zi, spectacole de muzică, filme.. Ţineţi-i ocupaţi, ocupaţi, ocupaţi ! Umpleţi-le viaţa cu atât de multe invenţii şi cauze bune, încât să creadă că ei sunt stăpâni pe vieţile lor şi pot face "ceva".. Curând îşi vor sacrifica şi sănătatea şi familia pentru a face "ceva" cu viaţa lor... Să ştiţi băieţi că o să meargă, o să meargă.. E un plan bun. Acum plecaţi şi faceţii cum v-am spus...
Astfel, demonii au plecat pe pământ să facă totul spre a-i ţine pe oameni ocupaţi cu scopurile lor în viaţă, pentru a le împuţina timpul în care ar putea medita la viaţă şi moarte, la Judecată, la necesitatea schimbării vieţii lor şi mai ales timpul de rugăciune... 
Întrebarea este: A reuşit oare satan în planul lui sau nu?!

Christmas Comments Pictures

Colindã 

Azi, din Fecioară S-a născut 
Iisus Mântuitorul 
Si sus pe cer luceste-o stea 
Vestind la tot poporul. 

Iar îngerii din cer I-aduc 
Cântarea lor divină 
Si magii si păstorii vin 
Si-n fata Lui se-nchină. 

El a venit din ceruri, jos 
Spre a sfinti pământul 
Să-mpace omul păcătos 
Cu Dumnezeu Prea Sfântul. 

Întreabă-te smerit acum 
De împlinesti, crestine 
Ce Fiul Tatălui ceresc 
Asteaptă de la tine. 

El vrea păcatele să-I spui 
Cu lacrimi si suspine 
Si inima El ti-ar umplea 
De bucurii divine. 

Primeste-L azi în viata ta 
Căci astăzi e zi sfântă 
Din negura păcatului 
Înaltă-te si-L cântă.

icoane ortodoxe spiridon


O MINUNE A SFÂNTULUI SPIRIDON

Odată, părinţii de la Chilia „Sfântul Spiridon“, care aparţine de Mănăstirea Kutlumusiu, erau îngrijoraţi deoarece nu găsiseră încă peşte pentru praznicul sfântului care se apropia. Călugării spuneau stareţului să cumpere morun uscat, dar bătrânul le răspundea:
– Aveţi răbdare şi veţi vedea că Sfântul Spiridon ne va aduce peşte.
Apoi, stareţul a început să se roage.
Părinţii îşi pierduseră răbdarea şi erau foarte mâhniţi deoarece trebuiau să gătească peştele. Deodată au auzit bătăi în poartă. Când au deschis, au văzut doi pescari, cu două panere pline de peşte, care-l căutau pe stareţ. Ucenicii l-au chemat pe stareţ, dar când a venit bătrânul pescarii au spus:
– Nu acesta este stareţul. La noi a venit un alt stareţ şi ne-a spus: „Să duceţi peştele la Chilia Sfântului Spiridon, unde este hram, şi veţi fi plătiţi cu un preţ bun. Dacă vreţi, vă dau şi arvuna“.
Stareţul a înţeles minunea şi i-a dus în biserică să se închine. De îndată ce au zărit icoana Sfântului Spiridon au spus:
– Acesta este stareţul care ne-a spus să aducem peştele aici! 

(Patericul atonit) 

Merry Christmas

RUGĂCIUNE CĂTRE SFÂNTUL IERARH SPIRIDON

O, Sfinte Ierarhe Spiridon, lauda Trimitundei și icoană a ierahilor smeriți și înțelepțiți de Ahiereul Cel Mare, cu pașii rugăcunilor tale străbate și sufletele noastre pustiite de păcat și covârșite de prea multe întristare. Pleacă urechea ta și ascultă suspinurile, necazurile și nevoile noastre. Mulțimea păcatelor noastre ne-a adus deopotrivă sărăcie trupească și sufletească. Îndepărtatu-ne-am de Hristos și a fugit de la noi toată bunătatea inimii. În nevoi de tot felul călătorim pe marea acestei vieți și nu avem pe cine să potolească valurile cele sărate ale ispitelor. Din toate părțile suntem cuprinși de vrăjmașii văzuți și ne văzuți, dar noi înșine suntem cei mai mari vrăjmași ai sufletelor noastre, pe care în toată vremea le rănim cu sabia păcatului.
Cine va auzi suspinurile noastre și spre lacrimile noastre cine va privi ? Cine va ridica de la noi povara cea greu de purtat a necazurilor de tot felul. Ci tu, Sfinte Spiridon, cel ce te-ai milostivit de cel sărac și șarpele în aur ai prefăcut și inima noastră ce s-a făcut sălaș al șerpilor patimilor o arată vistierie de gânduri ale înțelepciunii. Din pagubă ne scoate, cel ce ești apărător al dreptății și sărăcia sufletelor noastre o acoperă cu veșmântul strălucitor al rugăciunii tale. Foametea noastră cea sufletească o potolește cu pâinea rugăciunii tale și curgerea patimilor noastre o oprește cu zidul gândului smerit. În toate nevoile noastre cercetează-ne și ne miluiește, ca pururea să aducem slavă Treimii Celei de viață Făcătoare, Tatălui Celui fără de început, Preaiubitului Său Fiu și Duhului Mângâietor în vecii vecilor. Amin. 

Pilda Samarineanului 

Un om cobora din Ierusalim la Ierihon. A căzut între nişte tâlhari, cari l-au dezbrăcat, l-au jefuit de tot, l-au bătut zdravăn, au plecat şi l-au lăsat aproape mort. Din întâmplare , se cobora pe acelaşi drum un preot; şi când a văzut pe omul acesta, a trecut înainte, pe alături. Un Levit, trecea şi el prin locul acela; şi când l-a văzut, a trecut înainte, pe alături. Dar un Samarinean, care era în călătorie, a venit în locul unde era el, şi când l-a văzut i s-a făcut milă de el. S-a apropiat de i-a legat rănile şi a turnat peste ele untdelemn şi vin, apoi l-a pus pe dobitocul lui şi l-a dus la un han, şi a îngrijit de el. A doua zi, când a pornit la drum, a scos doi arginţi, i-a dat hangiului şi i-a zis: Ai grijă de el, şi orice vei mai cheltui, îţi voi da înapoi la întoarcere. 

Care dintre aceşti trei ţi se pare că a dat dovadă că este aproapele celui ce căzuse între tâlhari? 



Chipul lui Dumnezeu 

Un om îl întrabă pe un înţelept: 
–Îl caut pe Dumnezeu! I-am văzut peste tot semnele şi bunăvoinţa, adevărurile, minunile. Dar aş vrea să-i văd chipul! 
–Uite, vezi muntele din faţa ta? Mută-l cu palmele tale şi poate, astfel, vei găsi ceea ce cauţi! 

Cu palmele goale, omul purcese la treabă şi piatră cu piatră, mută muntele folosindu-şi trupul, sufletul şi mintea. După mulţi ani se întoarse la înţelept. 

–Am mutat muntele, cum mi-ai spus, dar n-am văzut chipul lui Dumnezeu! 
–Vezi apa, care curge prin preajma muntelui? Cu braţele tale, schimbă-i cursul! 

Omul osteni mulţi ani şi schimbă albia râului, dar pentru că nu găsi astfel chipul Creatorului, se întoarse la înţelept. 

–Inima ta ai cercetat-o? l-a întrebat înţeleptul. 
–Am fost prea ocupat cu mutatul muntelui, schimbarea albiei râului, cu vorbele multe, cu oamenii, cu viaţa... 
–Omul nu caută decăt ceea ce este deja în el. Eşti pe drumul cel bun şi vei găsi fără îndoială ceea ce cauţi. Chipul lui Dumnezeu nu se relevă dintr-o dată ci se adună, picătură cu picătură ca roua. Mai uşor muţi un munte, mai degrabă schimbi albia unui râu, decât să-l vezi pe Dumnezeu, dacă nu i-ai făcut casă în sufletul tău!

În această poveste sunt încluse şi sensurile: omul caută ceea ce este deja în el; Dumnezeu nu se relevă dintr-o dată, ci se adună picătură cu picătură, dacă îi faci loc în inima ta. 



SFÂNTUL IERARH SPIRIDON, EPISCOPUL TRIMITUNDEI, FĂCĂTORUL DE MINUNI



Astăzi, să ne veselim la masa duhovnicească a rugăciunii, căci măritul ierarh al lui Hristos cheamă pe toţi cei necăjiţi de fiarele patimilor să se îndulcească de mângâierea harului. Astăzi, să aducem cântare de laudă celui ce nu cruţă nici o osteneală pentru a veni în întâmpinarea celor ce se primejduiesc pe căile necazurilor. Acesta este luceafărul Ortodoxiei, mireasma cea dumnezeiască a sfinţeniei, cortul cel înţelegător al tainelor Cuvântului, cartea cea cerească a Duhului, odihna gândurilor Tatălui, altarul rugăciunii cuprins de flcările iubirii dumnezeieşti, norul milostivirii care aleargă neîncetat pe cerul Bisericii, picurând tuturor raze de minuni, vistieria darurilor Treimii, glasul cel dulce al îngerilor, comoara blândeţii celei adevărate, cartea înţelepciunii Duhului, muntele smereniei celei luminătoare, vasul cel sfinţit al Treimii. Măcar că nun e pricepem a-I aduce laudă după vrednicie, cu gând smerit căzând în cămara inimii să-I strigăm: Bucură-te, Sfinte Spiridoane, mângâierea sufletelor necăjite, lauda credincioşilor, podoaba ierarhilor şi aprinde făclia dragostei, a credinţei şi a nădejdii şi în inimile noastre împietrite şi întunecate prin lucrarea patimilor, ca împreună cu tine să aducem laudă de bucurie Treimii Celei mai presus de gând ! SFÂNTUL IERARH SPIRIDON, cel pururea neostenit în plinirea lucrării iubirii, să răsară şi în inimile noastre lumina Sfintei Treimi, deschizând uşile Împărăţiei dinlăuntrul nostru, care ascund comoara înţelesurilor mai presus de fire. Cu mintea înrourată de ploaia Duhului Sfânt, cu făclia gândului aprinsă de focul iubirii Tatălui şi cu pământul inimii plin de roadele Cuvântului să aducem laudă şi mulţumire Preasfintei Treimi-Dumnezeului nostru- ascunzându-ne în umbra cuvintelor de mărire ce împodobesc praznicul Sfântului Ierarh Spiridon.
SFÂNTUL IERARH SPIRIDON, cel pururea neostenit în plinirea lucrării iubirii, să răsară şi în inimile noastre lumina Sfintei Treimi, deschizând uşile Împărăţiei dinlăuntrul nostru, care ascund comoara înţelesurilor mai presus de fire. Cu mintea înrourată de ploaia Duhului Sfânt, cu făclia gândului aprinsă de focul iubirii Tatălui şi cu pământul inimii plin de roadele Cuvântului să aducem laudă şi mulţumire Preasfintei Treimi-Dumnezeului nostru- ascunzându-ne în umbra cuvintelor de mărire ce împodobesc praznicul Sfântului Ierarh Spiridon.



SFÂNTUL IERARH SPIRIDON, cel pururea neostenit în plinirea lucrării iubirii, să răsară şi în inimile noastre lumina Sfintei Treimi, deschizând uşile Împărăţiei dinlăuntrul nostru, care ascund comoara înţelesurilor mai presus de fire. Cu mintea înrourată de ploaia Duhului Sfânt, cu făclia gândului aprinsă de focul iubirii Tatălui şi cu pământul inimii plin de roadele Cuvântului să aducem laudă şi mulţumire Preasfintei Treimi-Dumnezeului nostru- ascunzându-ne în umbra cuvintelor de mărire ce împodobesc praznicul Sfântului Ierarh Spiridon.

icoane ortodoxe sf ierarh spiridon


SFÂNTUL IERARH SPIRIDON

În fiecare an, pe 12 decembrie prăznuim pe Sf. Spiridon, care şi-a trăit mare parte din viaţă în Cipru, unde s-a şi săvârşit în anul 348, fiind îngropat în Biserica Sfinţilor Apostoli din Trimitunda. 
Când saracinii au cotropit insula, ciprioţii au deschis mormântul sfântului pentru a muta sfintele moaşte la Constantinopol. Atunci au descoperit că trupul sfântului era întreg iar din mormânt venea un miros de busuioc, semn al sfinţiei vieţii sale. Când a căzut Constantinopolul în 1453, sfintele moaşte au fost mutate în Serbia, după care un Părinte din Insula Corfu, Georgios Kalohairetis, l-a adus în insula din Grecia, unde este şi acum înmormântat. 
Până în ziua de azi, sfintele moaşte întregi ale Sf. Spiridon din altarul din Corfu continuă să lucreze cu puterea lui Dumnezeu, Care este minunat întru sfinţii Lui. El este cunoscut ca "sfântul călător" deoarece papucii de mătase de pe tălpile sale se uzează în fiecare an şi sunt înlocuite de praznicul său. Sf. Spiridon este cinstit de biserică în ziua de 12 decembrie. Minunea pe care a făcut-o în Corfu împotriva invaziei turce din 1716 este comemorată în 11 august. 
În prezent, sfintele moaşte ale Sfântului Ierarh Spiridon se află într-o biserică din insula Corfu aflată la 100 de metri de Mitropolie, unde se găsesc moaştele Sfintei Împărătese Teodora (prăznuită la 11 februarie): 
Spre deosebire de celelalte sfinte moaşte, cele ale Sfântului Spiridon dispar frecvent din raclă, venind la cei care îi cer ajutorul cu credinţă şi cu lacrimi, şi face nenumărate minuni. De aceea, multe spitale îi poartă numele şi au în incinta lor o Biserică cu hramul Sfântului Spiridon. Sfântul Spiridon vine cu sfântul său trup la cei bolnavi, care îi cer ajutorul şi îi vindecă. 
Ca dovezi ale plecării Sfântului Spiridon din raclă arătăm următoarele: 
- clericii şi credincioşii văd că, pentru o perioadă scurtă de timp, lipseşte trupul său din raclă; 
- când Sfântul revine în raclă, trupul său este cald şi prăfuit; 
- în fiecare an îi sunt schimbate încălţările, care sunt uzate şi impregnate cu praf şi iarbă; este şi motivul principal pentru care Sfântul Spiridon este ales patron al cizmarilor; 
- în timpul procesiunilor religioase, Sfântul Spiridon este purtat în raclă stând în picioare; 
- în Acatistul Sfântului Ierarh Spiridon, de peste 1600 de ani, credincioşii cântă (Icosul al 6-lea): "Bucură-te, că eşti şi cu oamenii cu trupul petrecător; Bucură-te, al cărui trup săvârşeşte astăzi minuni; Bucură-te, că încălţămintele tale slujesc drept dovadă". 
Când insula Corfu a aparţinut veneţienilor (catolici), aceştia l-au cinstit pe Sfântul Spiridon cu evlavie, pentru ajutorul dobândit de la el. 
Într-o zi i-au schimbat hainele arhiereşti cu un veşmânt cusut cu fire de aur. Sfântului Spiridon nu i-au plăcut însă straiele aurite, pe care a doua zi veneţienii le-au găsit lângă sfânta raclă, iar Sfântul Spiridon era din nou îmbrăcat în straiele sale arhiereşti smerite. 
La Ierusalim există o Biserică cu hramul Sfântului Ierarh Spiridon. Într-o zi, când preotul a intrat în Biserică, l-a văzut pe Sfântul Spiridon uitându-se pe fereastră. După ce Sfântul Spiridon a plecat, a rămas impregnat pe geamul ferestrei chipul său. Această minune se poate vedea şi astăzi. 
Sfântului Spiridon i se fac slujbe şi ceremonii, cu scoaterea sfintelor sale moaşte, în următoarele zile: 
- în sâmbata lui Lazăr, zi în care i-a scapat de foamete pe locuitorii din Corfu, prin aducerea de vapoare cu grâu; 
- în duminica Floriilor, pentru vindecarea celor bolnavi; 
- în ziua de 11 august, când i-a alungat pe turcii care voiau să cucerească oraşul; 
- în prima duminică din luna noiembrie, când îi vindecă pe suferinzii de boli grele. 

(Întâmplările sunt povestite de Părintele Cleopa Paraschiv de la Mănăstirea Rarău după pelerinajul său în Grecia, în volumul: Pelerin în Sfântul Munte Athos. Sfânta Mănăstire Vatopedi, Editura Panaghia). 



Ierarh și învățător al dreptei credințe
Apărător al dogmelor cu minune,
Meșteșugirea ereticei elocințe
Ai risipit-o prin rugăciune.
Pentru aceasta Trimitunda se veselește
De arhiereul ei cel ales și cu credință
Pe tine, Spiridoane, te cinstește
Închinătorul Treimii Celei de o ființă.

Să se veselească Corfu și să cinstească
Pe ocrotitorul ei cel sfânt și tare,
Că n-au răzbit să o cucerească
Necredincioșii veniți peste mare
Ci năvălitorilor ieșindu-le înainte
Pornirea lor cea lacomă, Părinte,
Ai surpat, cu înfricoșătoare arătare.
Pentru aceea tot credinciosul popor
Te numește pe tine apărător.

Tămăduiri dăruiește, Maică Preacurată
Cu Sfântul Spiridon împreună
Celor ce pătimesc în boală îndelungată
Si la moaștele sfântului se adună;
Si însuți vino, Sfinte, să miluiești
Pe cei aflați în dureri și nedreptăți
Că tu, Părinte, călătorești
Si celor credincioși te arăți.

GlitterPhoto GlitterPhoto GlitterPhotoGlitterPhoto GlitterPhoto 
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu