Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.
"Înainte de a-ţi trimite crucea pe care o duci, Dumnezeu a privit-o cu ochii Săi cei preafrumoşi, a examinat-o cu raţiunea Sa dumnezeiască, a verificat-o cu dreptatea Sa neajunsă, a încălzit-o în inima Sa cea plină de iubire, a cântărit-o în mâinile Sale pline de afecţiune, ca nu cumva să fie mai grea decât poţi duce. Şi după ce a măsurat curajul tău, a binecuvântat-o şi ţi-a pus-o pe umeri. Deci o poţi duce. Ţine-o bine, şi urcă de pe Golgota spre Înviere!"

vineri, 23 noiembrie 2012


Slujitorii pantecelui

Sfintii pe care vrem sa ii urmam, in afara de infranare la mancare, se straduiau sa faca mancarurile cat mai simple, cat mai lipsite de luxul gatelii, insa noi astazi am dobandit o "virtute"  a lumii, cea de bucatar ales, impodobind mancarurile cu fel de fel de mirodenii, toate acestea pentru o explozie de gusturi cat mai rafinate si alese. Si asa uita omul nostru de gustul rugaciunii, de pofta duhovniceasca, mascand foamea sufleteasca cu ghiftuiala trupeasca.
Cu un stomac ghiftuit nu te poti ruga lui Dumnezeu, pentru ca nu poti sa-i slujesti Domnului si lui mamona in acelasi timp, iar aceasta se vade usor pentru ca mintea se ingreuiaza,  nu mai poate zbura cu gandul la cer, si nu mai poate face nici un minim de efort duhovnicesc. Cand in minte si inima sta gustul mancarii, nu mai sta gustul rugaciunii si al smeritei cugetari, si de aceea prinde vrajmasul putere ca se ne tulbure cu gandurile rele.
Lacomia pantecelui este sora mai mica a desfranarii cu care merge mai mereu mana in mana. Trupul se aprinde iute, din cauza lacomiei, iar inima pofteste la desfrau mai ceva ca la mancare. Caci daca nu avem frana la mancare, la inima nici atata.
Insa pentru a scapa de lacomia pantecelui, si de tot raul cu care vine impreuna, iata ce ne invata Sfantul Siluan Athonitul:
„Prin el însuşi omul este lipsit de puterea de a împlini poruncile lui Dumnezeu, de aceea s-a zis: „Cereţi şi vi se va da" [Mt 7, 7]. Dacă nu cerem, ne chinuim pe noi înşine şi ne lipsim de harul Duhului Sfânt; fără har însă, sufletul se tulbură mult, pentru că nu înţelege voia lui Dumnezeu.
Pentru a avea harul, omul trebuie să fie înfrânat în toate: în mişcări, în cuvinte, în priviri, în gânduri, în hrană. Şi oricui se înfrânează îi vine în ajutor învăţătura din cuvântul lui Dumnezeu, care spune: „Nu numai cu pâine va trăi omul, ci şi cu tot cuvântul ce iese din gura lui Dumnezeu"Cuvioasa Măria Egipteanca a luat de la Sfântul Zosima numai puţină linte cu degetul şi a zis: „îmi e de ajuns aceasta, cu harul lui Dumnezeu".
Trebuie să te obişnuieşti să mănânci cât mai puţin cu putinţă, dar aceasta cu judecată, atât cât îţi îngăduie munca ta. Măsura înfrânării trebuie să fie aceea ca după masă să dorim să ne rugăm.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu