Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.
"Înainte de a-ţi trimite crucea pe care o duci, Dumnezeu a privit-o cu ochii Săi cei preafrumoşi, a examinat-o cu raţiunea Sa dumnezeiască, a verificat-o cu dreptatea Sa neajunsă, a încălzit-o în inima Sa cea plină de iubire, a cântărit-o în mâinile Sale pline de afecţiune, ca nu cumva să fie mai grea decât poţi duce. Şi după ce a măsurat curajul tău, a binecuvântat-o şi ţi-a pus-o pe umeri. Deci o poţi duce. Ţine-o bine, şi urcă de pe Golgota spre Înviere!"

vineri, 10 mai 2013


Isaia, profetul luminii dumnezeiesti

Platon, in Dialogul Timaios, afirma ca istoria este ciclica si ca timpul este o masura dinamica a vesniciei.Istoria Vechiului Israel, precum si cea de astazi, a fost una dificila, cu inconstanta suisurilor si a coborasurilor.Dar pentru fiecare timp al nostru, istoria pogorata din cer, Dumnezeu ne trimite personalitati profetice capabile sa ii schimbe sensul, spre mantuirea lui. Isaia, profetul - "evanghelist" al Vechiului Testament din secolul al VIII-lea i.Hs., este un astfel de om, nu doar instruit in intelepciunea celor lumesti, dar mai ales "lamurit" prin focul carbunelui incins al Cuvantului revelat (6, 6-7).Profetul "mantuirii lui Dumnezeu", Iesaiahu, este modelul de care contemporanietatea ar avea nevoie: model de politician-diplomat la curtea lui Ahaz, indeamna umanitatea spre vremurile de pace mesianica (2, 2-4), model de om implicat in viata comunitatii acuzandu-i pe cei care "zic raului bine si binelui rau" (5, 20), model de teolog al luminii dumnezeiesti lansand indemnul vesniciei:"Veniti sa umblam in lumina Domnului!"(2, 5).
In Saptamana Luminata de Invierea lui Hristos Domnul, Isaia isi releva specificitatea de profet al luminii Invierii:"Mortii Tai vor trai si trupurile lor vor invia! Desteptati-va, si cantati cu bucurie , voi cei ce salasluiti in pulbere! Caci roua Ta este roua de lumina si din sanul pamantului umbrele vor invia"(60, 19-20).Legea lui Dumnezeu va fi "lumina popoarelor"(51, 4), care "va rasari ca zorile " si "va grabi tamaduirea"(58, 8). Lumina Slavei lui Dumnezeu nu poate fi pusa sub obroc. In vremurile mesianice, ea "va rasari in intuneric si bezna va fi ca miezul zilei"(58, 10).
Isaia a fost cel care a afirmat cuvintele pe care Biserica le-a cantat in serile de Denie: "Poporul care locuia intru intuneric va vedea lumina mare si voi cei ce locuiti in latura umbrei mortii lumina va straluci peste voi"(9, 1).Si tot el anunta intrarea plina de lumina, dar si de smernie a lui Hristos in Ierusalim: "Lumineaza-te, lumineaza-te Ierusalime, ca vine lumina ta, si slava Domnului peste tine a rasarit!(60, 1).Dar Profetul lui Hristos Rastignit, al Robului lui Dumnezeu(42, 1-4; 49, 4-9;50, 4-9;52, 13; 53), este si profetul Invierii Lui, al vietii noastre in lumina binecuvantarii divine.De aceea Biserica ne cheama astazi nu doar la o simpla lectura a cartii Isaia, ci si la impartasirea de lumina intelepciunii dumnezeiesti, prin cuvintele revelate ale profetului: "Veniti acum cei ce poftiti de luati darul luminii celei profetesti sa ne apropiem cu osardie si cu pofta necurmata de cartea lui Isaia, cea plina de dumnezeiasca cunostinta, si sa ne umplem de dumnezeiasca lumina"(Utrenie, Cantarea a IX-a)
Diac.Catalin Vatamanu
(Sursa: Doxologia.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu