Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.
"Înainte de a-ţi trimite crucea pe care o duci, Dumnezeu a privit-o cu ochii Săi cei preafrumoşi, a examinat-o cu raţiunea Sa dumnezeiască, a verificat-o cu dreptatea Sa neajunsă, a încălzit-o în inima Sa cea plină de iubire, a cântărit-o în mâinile Sale pline de afecţiune, ca nu cumva să fie mai grea decât poţi duce. Şi după ce a măsurat curajul tău, a binecuvântat-o şi ţi-a pus-o pe umeri. Deci o poţi duce. Ţine-o bine, şi urcă de pe Golgota spre Înviere!"

vineri, 10 mai 2013


Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan; Sfantul Cuvios Arsenie cel Mare



Canon de rugaciune catre Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan

Mai presus de fire, de Dumnezeu graind ai tunat iubitule al lui Dumnezeu: Cuvantul era la inceput, si la inceput era Cuvantul viu si ipostatnic al Parintelui Sau si Dumnezeu era Cuvantul, si trup Cuvantul S-a facut si Dumnezeu a ramas neschimbat.

Troparul Sfantului Apostol si Evanghelist Ioan

Apostole al lui Hristos de Dumnezeu iubite, grabeste de izbaveste pe poporul cel fara de raspuns. Ca te primeste cand cazi catre El, Cel ce te-a primit cand te-ai rezemat de pieptu-I; pe Care roaga-L, de Dumnezeu cuvantatorule, si norul paganilor cel pus asupra noastra sa-l risipeasca, cerandu-ne noua pace si mare mila.

Condacul Sfantului Apostol si Evanghelist Ioan

Maririle tale, iubitorule de feciorie, cine le va spune? Ca versi minuni si izvorasti tamaduiri si te rogi pentru sufletele noastre, ca un cuvantator de Dumnezeu si prieten al lui Hristos.

*****************************************************************************************************************     

Sfantul Cuvios Arsenie cel Mare s-a nascut in Roma cea Veche, din parinti crestini si dreptcredinciosi. A fost crescut in invatatura cartii si in frica lui Dumnezeu, si ajungand barbat imbunatatit s-a aratat preaintelept, pentru ca a trecut desavarsit toata invatatura retoricii si a filosofiei, cunoscand bine limba greceasca si latineasca. Apoi defaimand desartaciunile acestei lumi si lasand afara intelepciunea elineasca, a intrat in randul clericilor, spre slujba lui Dumnezeu, cautand intelepciunea.


Canonul de rugaciune a Sfantului Cuvios Arsenie cel Mare

Tu din valuri fugind, Arsenie, ca din izvoarele pacatului, limba cu tacerea ti-ai infranat; pentru aceasta intru liniste fara tulburare mintea ti-ai pazit, facandu-te dupa vrednicie cuvios locas dumnezeiescului Duh.

Troparul Sfantului Cuvios Arsenie cel Mare

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor si cu suspinurile cele dintru adanc ai facut ostenelile tale insutit roditoare; si te-ai facut luminator lumii stralucind cu luminile, Arsenie, parintele nostru.Roaga-te lui Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.

Condacul Sfantului Cuvios Arsenie cel Mare

De la Roma ca un soare mare ai stralucit  si ai ajuns catre cetatea imparateasca, Preafericite, luminand-o pe aceasta cu cuvintele si cu faptele tale si izgonind intunericul neintelepciunii.Pentru aceasta te cinstim pe tine, Preacuvioase Arsenie, lauda parintilor.                        

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu