Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.
"Înainte de a-ţi trimite crucea pe care o duci, Dumnezeu a privit-o cu ochii Săi cei preafrumoşi, a examinat-o cu raţiunea Sa dumnezeiască, a verificat-o cu dreptatea Sa neajunsă, a încălzit-o în inima Sa cea plină de iubire, a cântărit-o în mâinile Sale pline de afecţiune, ca nu cumva să fie mai grea decât poţi duce. Şi după ce a măsurat curajul tău, a binecuvântat-o şi ţi-a pus-o pe umeri. Deci o poţi duce. Ţine-o bine, şi urcă de pe Golgota spre Înviere!"

sâmbătă, 13 octombrie 2012


Cuvioasa Parascheva - Sfânta populară a Ortodoxiei, în istoria şi evlavia poporului român



Cuvioasa Parascheva - Sfânta populară a Ortodoxiei, în istoria şi evlavia poporului român
In Sala Gotică a Mănăstirii 'Sfinţii Trei Ierarhi' din Iaşi a găzduit lansarea oficială a cărţii 'Cuvioasa Parascheva - Sfânta populară a Ortodoxiei, în istoria şi evlavia poporului român', scrisă de pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă 'Dumitru Stăniloae' din Iaşi, şi de pr. Cătălin Adumitroaie. În cadrul evenimentului, Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi-a lansat primele lucrări în format e-book, între care s-a numărat şi varianta digitală a cărţii mai sus menţionate, după cum informează „Ziarul Lumina”.

În cadrul manifestărilor culturale prilejuite de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva din anul acesta, la Sala Gotică a Mănăstirii 'Sfinţii Trei Ierarhi' a avut loc ieri, începând cu ora 17.00, lansarea oficială, dar şi în format e-book, a cărţii 'Cuvioasa Parascheva - Sfânta populară a Ortodoxiei, în istoria şi evlavia poporului român', scrisă de pr. prof. dr. Ion Vicovan şi de pr. Cătălin Adumitroaie. Alături de această carte, Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi-a lansat în premieră alte două lucrări în format digital, anume albumul 'Sfânta Cuvioasă Parascheva multfolositoare' şi 'Viaţa Părintelui Cleopa', autor arhim. Ioanichie Bălan. La eveniment au participat, pe lângă autorii lucrării, arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor şi stareţul Mănăstirii 'Sfinţii Trei Ierarhi', arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilier al Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor, Cătălin Jeckel, directorul Editurii Doxologia, prof. dr. Lucreţiu Bîrliba de la Facultatea de Istorie din Iaşi, dar şi numeroşi scriitori, profesori universitari, istorici, preoţi, teologi şi studenţi. 

În deschiderea manifestării, arhim. Nichifor Horia a subliniat faptul că prin apariţia cărţilor religioase în format e-book se arată 'efortul Bisericii de a face cunoscut într-un mod facil învăţătura ei plină de conţinut şi, în cazul cărţilor de faţă, faptul că Sfinţii ne sunt aproape şi nu se poticnesc de mijloacele moderne să ne bată la poarta sufletului şi să aştepte strigătul nostru de bucurie de a ne alătura lor în a fi împreună cu Dumnezeu'. 

'Cartea s-a dorit a fi un 'act de euharistie' adus Sfintei'

Pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, în debutul cuvântului susţinut, l-a prezentat pe coautorul lucrării 'Cuvioasa Parascheva - Sfânta populară a Ortodoxiei, în istoria şi evlavia poporului român', pr. Cătălin Adumitroaie, absolvent al Facultăţii de Teologie din Iaşi şi al Facultăţii de Istorie ieşene. În continuare, părintele decan a vorbit despre scopul cărţii, care a fost acela 'de a face mai bine cunoscută istoria Sfintei Parascheva după aducerea la Iaşi a sfintelor ei moaşte, care au avut un parcurs foarte interesant. În acelaşi timp, cartea s-a dorit a fi un 'act de euharistie' adus Sfintei pentru tot ajutorul dat Moldovei şi nu numai, dar şi Celui care este 'Unul Sfânt', pentru darul revărsat asupra noastră prin Sfânta Cuvioasă Parascheva. În plus, ca preot paroh al unei parohii cu hramul Cuvioasei, am avut şi o obligaţie morală în a-i închina această carte Sfintei casnice a Moldovei, cum frumos este supranumită Sfânta Parascheva'. Prin titlul lucrării, după spusele părintelui Vicovan, 's-a încercat sublinierea faptului că Sfânta Cuvioasă Parascheva are un specific aparte, care constă în popularitatea ei, atât în ţară, cât şi în străinătate, lucru confirmat de numărul imens de pelerini ce an de an şi zi de zi vin să se reculeagă şi să se roage la racla cu moaştele Sfintei, dar şi de vechimea icoanelor ce o reprezintă şi de numărul mare de biserici ce o au ca ocrotitoare'. 

Primele cărţi în format e-book

În a doua parte a manifestării culturale, au fost lansate primele lucrări în format digital apărute la Editura Doxologia, directorul instituţiei, domnul Cătălin Jeckel, motivând necesitatea apariţiei variantei electronice a cărţilor tipărite.

'În condiţiile în care cărţile audio, dar şi cele digitale, precum şi dispozitivele electronice de lecturare nu mai sunt o noutate şi fiind oarecum presaţi de necesitatea creşterii eficienţei misionare, dar şi a randamentului economic, Editura Doxologia şi-a propus ca, începând cu acest an, să vină şi în întâmpinarea cititorilor de carte de spiritualitate ortodoxă, alţii decât cei cu care ne-am obişnuit până acum. În afara graniţelor ţării sunt peste 2.500.000 de români care au un contact mai rapid, în timp real, cu tehnica şi dispozitivele electronice pe care producători consacraţi le creează şi îmbunătăţesc cu repeziciune. În acelaşi timp, generaţiile de după anii â80 manifestă o extraordinară receptivitate la tot ce este nou pe piaţa dispozitivelor electronice de tot felul. Nu în ultimul rând, există în România categoria românilor cu o putere de cumpărare peste medie care pot, au acces şi achiziţionează tot ce e nou pe piaţa hi-tech din ţară ori din afară. Pentru toţi aceştia, şi nu numai, vom încerca să le propunem începând cu acest an şi o ofertă de carte religioasă (spiritualitate ortodoxă, istorie bisericească, formare duhovnicească, liturgică, dogmatică etc.) în format digital. Fără doar şi poate vom continua atât publicarea cărţilor în forma clasică tipărită, cât şi în formă electronică/digitală, încercând să cultivăm încrederea câştigată a cititorilor noştri fideli, dar şi atragerea unui nou segment de cititori, cei de care aminteam anterior', a spus directorul Editurii Doxologia.

La finalul întâlnirii, participanţii au avut posibilitatea vizionării cărţilor în format e-book cu ajutorul unei tablete digitale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu