Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.
"Înainte de a-ţi trimite crucea pe care o duci, Dumnezeu a privit-o cu ochii Săi cei preafrumoşi, a examinat-o cu raţiunea Sa dumnezeiască, a verificat-o cu dreptatea Sa neajunsă, a încălzit-o în inima Sa cea plină de iubire, a cântărit-o în mâinile Sale pline de afecţiune, ca nu cumva să fie mai grea decât poţi duce. Şi după ce a măsurat curajul tău, a binecuvântat-o şi ţi-a pus-o pe umeri. Deci o poţi duce. Ţine-o bine, şi urcă de pe Golgota spre Înviere!"

sâmbătă, 20 octombrie 2012


SF. LITURGHIE

Valoarea Sf. Liturghii

Cea mai mare slujbă şi minunea minunilor care se săvârşeşte în biserică e Sfânta Liturghie. E jertfa Mântuitorului pe care trebuie să punem mare preţ, de la care nu trebuie să lipsim, că ne păgubim cumplit! Sunt unele persoane care vin la biserică de dimineaţă, aprind lumânări, se închină la icoane şi apoi le duce ispita la diferite treburi. Le scoate din biserică afară ca să nu ajungă să se spele în Harul Sfintei Liturghii. Spuneţi-le cu tărie că de prea mari daruri se lipsesc. Nimeni să nu facă aşa, că se înşală amarnic!
Harurile şi foloasele ce se dobândesc prin participarea la Sfânta Liturghie sunt nenumărate, fiindcă Sfânta Liturghie este Jertfa Jertfelor, Minunea Minunilor, Rugăciunea Rugăciunilor, este un mijloc de închinare, de laudă, de cerere şi de ispăşire întemeiat pentru Biserică de Însuşi Iisus Hristos, Dumnezeu şi Om. Sfinţii Părinţi spun că o singură Liturghie ascultată cu evlavie, cu credinţă ne face mai bogaţi decât tot Universul! De câte ori luăm parte la Sfânta Liturghie Domnul Hristos stropeşte cu Sângele Său sufletele noastre, le curăţeşte în chip nevăzut de petele păcatului şi le sfinţeşte. Sângele Domnului Iisus Hristos strigă îndurare şi rănile Sale imploră iertarea noastră. Toţi îngerii prezenţi la Sfânta Liturghie (în chip nevăzut printre noi) se roagă pentru noi şi oferă rugăciunile noastre Stăpânului Veşnic. Prin puterea Sfintei Liturghii diavolul este ţinut departe de noi. Preotul se roagă în chip deosebit pentru cei de faţă şi le face Jertfa Sfintei Liturghii mult mai folositoare. Prin ascultarea Sfintei Liturghii facem cel mai mare cult de închinare. Dăm cea mai mare cinste pomenirii lui Hristos unite cu Dumnezeirea Lui. Cinstim Patimile Domnului şi-i culegem roadele. Cinstim şi bucurăm pe Maica Domnului, pe Îngeri, pe Sfinţi, mai mult decât prin oricare altă rugăciune.
Domnul Hristos a ştiut că omul e neputincios şi greşeşte până şi pe patul de moarte. De aceea ne-a lăsat Sfânta Liturghie, Sfintele Taine ca să ne întărim, să ne putem ridica, să ne mai curăţim sufletul prin Sfânta Jertfă, căci prin sfânta jertfă a Liturghiei se ridică păcatele lumii şi la cei vii şi la cei morţi.
Când venim la Sfânta biserică (mai ales la Sfânta Liturghie), Dumnezeu cu Sfinţii Îngeri lucrează în chip nevăzut deasupra noastră. Cineva vrednic de crezare a văzut în biserică în timpul slujbei un înger cu un vas luminos din care stropea pe fiecare din biserică. Era har ceresc, lumină de la Duhul Sfânt. Oricât aţi veni de îngreuiaţi la biserică, plecaţi acasă mai uşori, mai luminaţi.
Sfânta Liturghie este cel mai potrivit mijloc de a ne îmbogăţi sufleteşte. Este un act suprem de credinţă care ne asigură o mare răsplată în veşnicie. O sfântă a avut o vedenie în timpul Sfintei Liturghii: după sfinţirea Sfintelor Taine, L-a văzut pe Mântuitorul în Uşile Împărăteşti cu mâinile în chipul Crucii, binecuvântând poporul adunat acolo şi zicând: „Vă binecuvântez pe toţi care credeţi în Mine şi aţi luat parte la Jertfire”.
La slujba Sfintei Liturghii trebuie să fim cât mai atenţi. Să nu umblăm de colo-colo prin biserică, întrucât nu suntem singuri. Cu noi se roagă în chip nevăzut Sfinţii şi biserica este plină de sfinţi îngeri. Când iese preotul cu Sfânta Evanghelie să ştiţi că Însuşi Domnul Hristos este prezent atunci, închipuind ieşirea Domnului la propovăduire. Lumânarea ţinută închipuie pe Sfântul Ioan Botezătorul. În chip nevăzut Domnul Hristos este înconjurat de sfinţi îngeri. Iată ce lucruri tainice se petrec în tot timpul Sfintei Liturghii din biserică!
 

 

Valoarea Sf. Liturghii

În ceasul morţii, Sf. Liturghii ascultate cu atenţie şi evlavie vor fi un izvor de mare mângâiere.
Fiecare Sf. Liturghie mijloceşte iertarea păcatelor tale la Dreptatea lui Dumnezeu.
Orice Sf. Liturghie ascultată cu fervoare îţi poate uşura pedepsele vremelnice datorate păcatelor.
La Sf. Liturghie ţi se iartă păcatele lesne iertătoare pe care nu le-ai spovedit şi de care te căieşti.
Prin Sf. Liturghie ascultată cu evlavie este micşorată dominaţia diavolului asupra ta.
Liturghiile ascultate de tine în viaţă, valorează mai mult decât cele oferite de alţii pentru tine după moartea ta.
Prin ascultarea Sf. Liturghii eşti ferit de multe primejdii şi nenorociri neaşteptate.
Cu fiecare Liturghie bine ascultată îţi vei uşura şi scurta suferinţele vremelnice de după moarte.
Sf. Liturghie este Jertfa cea mai puternică, cea mai folositoare, care întrece toate rugăciunile, toate faptele bune, precum şi toate faptele de căinţă şi negreşit îşi face efectul pentru toate sufletele prin puterea sa proprie şi imediată.
Orice Sf. Liturghie ascultată cu evlavie, îţi dobândeşte o mai mare slavă în Cer.
Şi fii atent: prin Sf. Liturghie ascultată cu evlavie îţi vor fi binecuvântate toate afacerile şi interesele chiar pământeşti.
Dacă am cunoaşte valoarea divină a Jertfei Sf. Liturghii, cât zel, câtă râvnă am folosi pentru a o asculta cu cea mai mare evlavie, credinţă şi atenţie.
Sf. Liturghie este fapta cea mai sfântă a credinţei creştine, nu ai putea să faci nimic spre marea slavă a lui Dumnezeu şi ceva mai de folos pentru sufletul tău, decât ascultarea cu credinţă şi evlavie cât mai des a Sf. Liturghii.
Se dobândesc mai multe merite ascultând cu evlavie o singură Sf. Liturghie, decât a împărţi la săraci toată averea proprie sau a merge în pelerinaj în toate locurile de pe faţa pământului.
O Sf. Liturghie aduce mai mare cinste lui Dumnezeu decât toate virtuţile celor drepţi de pe pământ şi mai mult decât atât, decât toate laudele date de sfinţii şi îngerii din Ceruri.
Prin Sf. Liturghie, Domnul ne dă tot ceea ce cerem, chiar şi binele pe care nu ne-am gândit vreodată să-l cerem.
Cine ascultă cu evlavie Sf. Liturghie, Dumnezeu îi va trimite în ultimele clipe ale vieţii sale atâţia din sfinţi pentru a-l mângâia şi ocroti, câte Sf. Liturghii a ascultat cu evlavie în viaţa lui pământească.
Sf. Liturghie fiind o Jertfă dumnezeiască, valorează cât Însuşi Dumnezeu !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu