Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.
"Înainte de a-ţi trimite crucea pe care o duci, Dumnezeu a privit-o cu ochii Săi cei preafrumoşi, a examinat-o cu raţiunea Sa dumnezeiască, a verificat-o cu dreptatea Sa neajunsă, a încălzit-o în inima Sa cea plină de iubire, a cântărit-o în mâinile Sale pline de afecţiune, ca nu cumva să fie mai grea decât poţi duce. Şi după ce a măsurat curajul tău, a binecuvântat-o şi ţi-a pus-o pe umeri. Deci o poţi duce. Ţine-o bine, şi urcă de pe Golgota spre Înviere!"

joi, 6 februarie 2014

Incercari si ispite

1. La intrebarea:"De ce ingaduie Dumnezeu ca oamenii drepti si virtuosi sa sufere boli grele?", Batranul Epifanie raspundea:"Pentru a se curati de micile radacini ale patimilor si pentru a primi o coroana mai mare in Cer.Daca Dumnezeu a ingaduit ca Fiul Sau prea-iubit sa sufere si sa moara pe Cruce, ce-am putea zice noi oamenii care, oricat de sfinti am fi, avem povara si intinaciunea pacatelor?"Batranul adauga cateva lucruri importante si utile pentru toti:"Suferintele ne purifica.Omul este cu adevarat el insusi in suferinta;in bucurie se schimba, devine altul.Dar in suferinta, el devine realmente el insusi:se apropie de Dumnezeu, isi resimte slabiciunea sa.In glorie si bucurie el se crede buricul lumii, centrul universului, daca vreti.Eu si nu altul!In mijlocul suferintelor si chinurilor, dimpotriva, isi da seama ca este o furnica neinsemnata in univers, ca depinde absolut de Creator si Ii cere ajutorul si ocrotirea.Noi toti care am trecut prin suferinte sufletesti si trupesti, stim bine ca nu ne-am rugat niciodata asa bine ca atunci cand zaceam in patul suferintelor sau cand eram incercati in sufletul nostru.Dimpotriva, cand totul merge bine, uitam de rugaciune, de post si de multe alte lucruri .Iata de ce ingaduie Dumnezeu suferinta".

2. Batranul Ioil din Kalamata definea astfel sensul suferintelor:"Necazurile ingaduite de Dumnezeu au ca tinta curatirea celor drepti de pe pamant si rasplatirea lor in cer.In actuala viata, curatirea omului prin necazuri este evidenta:fara suferinte omul nu se poate curati.Necazurile smeresc, detaseaza de lucrurile lumesti;intaresc caracterul, purifica gandurile si ofera o adevarata slava celor ce le suporta.Cand cel drept este bolnav, el se ridica cu usurinta spre cer;daca este calomniat, el se detaseaza foarte usor de creature si-L cauta pe Hristos, Mantuitorul sau.Cand are probleme banesti, devine foarte smerit si se roaga lui Dumnezeu cu mai multa fervoare.Omul este asemenea unei marmore frumoase, care are nevoie de a fi ciolplita cu dalta necazurilor trimise de Dumnezeu".

3. Batranul Eusebiu zicea:"Toti ar trebui sa stie ca Dumnezeu nu ingaduie incercari mai mari decat pot fi suportate si gandul acesta le va da curaj.Aceasta certitudine le va da putere, indurand cu curaj necazurile, caci ea le va inspira convingerea ca Dumnezeu ingaduie incercarile din dragoste, ca El ii va izbavi si-i va face sa se foloseasca mult de ele".

4. Batranul Ieronim spunea despre suferinta:"Ii multumesc lui Hristos cand imi da ocazia sa sufar.Atunci imi aduc aminte de suferintele pe care El le-a indurat pentru noi si uit de ale mele.Suferintele si chinuruile sunt lucruri minunate si profitabile.Eu consider ca un dar al lui Dumnezeu.Multi L-au cunoscut pe Dumnezeu trecand prin suferinte".

5. Suferinta cere rabdare pentru a produce roade duhovnicesti.Batranul Porfirie sublinia:"Bolile ne sunt folositoare cand le suportam fara cartire, rugandu-L pe Dumnezeu sa ne ierte pacatele si preamarindu-I numele".

6. Batranul Iosif ii sfatuia astfel pe fii sai duhovnicesti:"Nu va temeti de boli, chiar daca veti suferi toata viata!Daca Dumnezeu este prezent peste tot, de ce va tulburati?<<in El traim si ne miscam si suntem>>(Fapte 17, 28).Noi suferim in bratele Sale.Noi respiram in Dumnezeu, ne imbracam in Dumnezeu.Ori incotro ne-am intoarce, oriunde am privi.Dumnezeu este acolo: in Cer, pe pamant, in adancimi, in paduri, in pietre, in sufletul si inima noastra.Oare nu vede El ca sunteti bolnavi, ca suferiti?Incredintati-I Lui suferintele si veti gasi mangaierea si tamaduirea sufletului si trupului".

7. Batranul Eusebiu, scriindu-le fratilor sai duhovnicesti, ii invata cum sa infrunte ispitele:"Eu stiu ca suferintele si ispitele nu va vor lipsi niciodata.Ispitele, chinurile, suferintele, bolile si saracia contribuie la reinnoirea si imbunatatirea duhovniceasca a celor ce vor sa-I placa lui Dumnezeu.Cu ajutorul harului lui Dumnezeu, suportati-le cu rabdare si curaj".(din Cuvintele Batranilor, de Parintele Dionysios Tatsis).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu