Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.
"Înainte de a-ţi trimite crucea pe care o duci, Dumnezeu a privit-o cu ochii Săi cei preafrumoşi, a examinat-o cu raţiunea Sa dumnezeiască, a verificat-o cu dreptatea Sa neajunsă, a încălzit-o în inima Sa cea plină de iubire, a cântărit-o în mâinile Sale pline de afecţiune, ca nu cumva să fie mai grea decât poţi duce. Şi după ce a măsurat curajul tău, a binecuvântat-o şi ţi-a pus-o pe umeri. Deci o poţi duce. Ţine-o bine, şi urcă de pe Golgota spre Înviere!"

joi, 27 februarie 2014

INVATATURA DE CREDINTA
CRESTIN-ORTODOXA
Despre cuprinsul legii Noului Testament
Cuprinsul ei, pe scurt, il arata tot Mantuitorul cand spune: "Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu tot cugetul tau. Aceasta este marea si intaia porunca. Iar a doua, la fel ca aceasta: "Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti. In aceste doua porunci se cuprind toata Legea si proorocii" (Matei 22, 37-40)
Acelasi lucru il spune Mantuitorul si cu alte cuvinte: "Toate cate voiti sa va faca voua oamenii, asemenea si voi sa faceti lor, ca aceasta este Legea si proorocii" (Matei 7, 12). "Aceasta este porunca Mea: Sa va iubiti unul pe altul, precum v-am iubit Eu" (Ioan 15, 12); "Porunca noua va dau voua: Sa va iubiti unul pe altul" (Ioan 13, 34); "Cel ce are poruncile Mele si le pazeste, acela este care Ma iubeste; iar cel ce Ma iubeste pe Mine va fi iubit de Tatal meu si-l voi iubi si Eu si Ma voi arata lui." (Ioan 14, 21)
Deci legea Noului Testament sau legea crestina este cuprinsa in prunca dragostei. Dragostea de Dumnezeu, aratata prin dragostea de aproapele, aceasta cere Mantuitorul prin legea Noului Testament, spre a implini voia lui Dumnezeu. De aceea, cu drept cuvant, crestinismul este numit religia dragostei.
Porunca de dragoste o gasim si in legea Vechiului Testament (Deut. 6, 5; Lev. 19, 18), data chiar cu aceleasi cuvinte ca in legea Noului Testament. Totusi, in Noul Testament porunca aceasta este noua prin duhul si viata ce cuprind in ea. Caci dragostea ceruta de Mantuitorul trebuie sa fie curata si jertfelnica fata de fiecare om, chiar si fata de necunoscuti, dupa pilda dragostei aratate de El fata de oameni (Ioan 15, 13). Cu dragostea aceasta crestinul trebuie sa dezradacineze din sufletul sau orice urma de manie si de ura fata de semenul sau si sa rasplateasca raul cu binele (Rom. 12, 21).
Sfaturi duhovnicesti
Crede ca Domnul nostru Iisus Hristos care s-a inaltat la cer va veni sa judece vii si mortii si va rasplati fiecaruia dupa credinta si faptele sale, dupa care va incepe pentru unii o viata fericita, vesnica iar pentru altii chinuri vesnice.
Munceste ca si cum n-ai muri niciodata dar ingrijeste-te de suflet ca si cum ai muri maine.
Numanui nu-i dori raul iar binele ce ti s-a facut nu-l uita. Fii cu toata lumea in pace.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu