Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.
"Înainte de a-ţi trimite crucea pe care o duci, Dumnezeu a privit-o cu ochii Săi cei preafrumoşi, a examinat-o cu raţiunea Sa dumnezeiască, a verificat-o cu dreptatea Sa neajunsă, a încălzit-o în inima Sa cea plină de iubire, a cântărit-o în mâinile Sale pline de afecţiune, ca nu cumva să fie mai grea decât poţi duce. Şi după ce a măsurat curajul tău, a binecuvântat-o şi ţi-a pus-o pe umeri. Deci o poţi duce. Ţine-o bine, şi urcă de pe Golgota spre Înviere!"

duminică, 2 februarie 2014

Cuvintele Batranilor

CASATORIA si EDUCAREA COPIILOR

1. Batranul Filotei ii scria unuia din fiii sai duhovnicesti:"Referitor la felul vietii pe care sa o alegi daca trebuie sa te insori sau nu, este treaba lui Dumnezeu.Caci, adesea, unele sunt planurile omului si altceva porunceste Dumnezeu.Casatoria este un lucru bun, celibatul la fel.Fecioria este mai buna si superioara, caci cel necasatorit se ingrijeste cum sa placa lui Dumnezeu, in timp ce omul insurat are grija cum sa placa femeii si lumii.Dumnezeu nu forteaza pe nimeni nici la casatorie, nici la celibat.Omul insusi trebuie sa aleaga una sau alta.Daca sovaie,, sa-L roage pe Dumnezeu cu caldura, cu frangerea inimii si cu evlavie si i se va descoperi la ce fel de viata este chemat".

2. Referitor la fericirea din casatorie, Batranul Porfirie spunea:"Fericirea este posibila, dar cu conditia ca sotia sa fi dobandit o bogatie duhovniceasca, iubindu-L pe Hristos si pazind poruncile Sale.Atunci, cei doi se vor iubi cu adevarat si vor fi fericiti.Altfel, vor fi duhovniceste saraci, nu se vor putea iubi si vor avea probleme dracesti, care ii vor face nefericiti".

3. Batranul Iacob zicea: "Mama mea avea un suflet de calugarita.Datorita constitutiei mele bolnavicioase, ma supranumea <<pasarica de toamna>>".

4. Batranul Ieronim ii spunea uneia dintre fiicele sale duhovnicesti care se casatorise: "Tu gandeai ca vei fi fericita casatorindu-te si constati acum ca nu esti!Cauti mereu altceva pentru a-ti mangaia sufletul, adica aspiri spre cele duhovnicesti.S-a intamplat ca la pescuit :intr-o plasa mare sunt mici farame de hrana, de momeala, si pestii se arunca pentru a manca: intra in plasa si nu mai pot iesi.Isi spun atunci: de ce ne-am lasat pacaliti si acum suntem prizonieri? Ce sansa au cei de afara!Iar pestii care sunt in afara plasei zic: ce sansa pentru cei dinlauntru:ei au ce manca!La fel, oamenii casatoriti ii lauda pe celibatari, iar celibatarii ii invidiaza pe cei casatoriti.Nici unii nu trebuie sa regrete starea in care se afla, pe care o iubeste, ci toti trebuie sa-si traiasca corect vocatia".

5. Intr-o alta asemenea situatie, acelasi Batran sublinia:"Nu regreta ca te-ai casatorit.Monahismul este frumos si sublim, caci monahii au aripi si se ridica spre Cer, pe cand cei casatoriti umbla pe pamant.Cerul este frumos, dar nu fara pericole:daca o sa cazi de sus, te ranesti; daca o sa cazi umbland pe pamant n-o sa te ranesti, si te vei ridica usor.!"

6. Batranul Epifanie, duhovnic cu multa experienta, spunea referitor la relatiile conjugale:"Abstinenta in casatorie, practicata exclusiv din dragoste de Dumnezeu, este un lucru excelent.Cand sotii au relatii conjugale pentru a naste copii, primesc nota <<foarte bine>>;cand se abtin doar pentru a evita nasterea de copii, primesc nota <<bine>>.Aceste note sunt pentru cei ce depasesc mediocritatea.Nota ,,exceptional>>o primesc cei ce fac abstinenta din dragoste de Dumnezeu, cu conditia ca decizia sa o ia amandoi si niciodata unul singur.Daca o ia unul singur, este pacat".

7. Cuvintele Batranului Epifanie merita atentie:"Celibatarul are drepturi si obligatii.Cine se insoara are mai putine drepturi si multe obligatii.Iar cand are copii, nu mai are drepturi decat obligatii.De ce au rotile masinilor cauciucuri si camera cu aer?Pentru ca, amortizand si luand forma gropilor de pe drum, camerele fac sa se depaseasca obstacolele.Daca rotile ar fi rigide, masinile n-ar putea merge;repede s-ar defecta datorita vibratiilor si asperitatilor pamantului.Asemenea <<amortizari>> sunt necesare in cadrul familiei:ele ingaduie depasirea multor probleme si asigura un progres duhovnicesc constant."

8. Batranul Porfirie i-a spus unuia care se temea sa nu nimereasca, casatorindu-se, peste o femeie rea: "O femeie rea poate fi pentru tine ocazia de a dobandi Raiul!"

9. Batranul Ieronim ii dadea urmatoarele sfaturi unei femei casatorite::Ascultandu-ti barbatul, respecta-l si ai o buna impresie despre el.Incercat a fost destul.Nu-i cere nimic.Dumnezeu ti-a dat copii ca niste ingeri.Voi veni sa vad ce faci cu ei!Parintii au o mare raspundere fata de copii.Cunosc o femeie care are un copil neascultator.Se roaga ziua si noaptea pentru el.I-am spus: ii vei prezenta lui Dumnezeu, pentru a-ti salva fiul, genunchii tai batatoriti!"

10.Cand parintii nu merg la biserica, copilul nu trebuie sa le implineasca voia lor rea, ci sa implineasca poruncile lui Dumnezeu, spunea Batranul Eusebie."Caci prima  si cea mai mare dintre porunci, cum ne invata Sfanta Scriptura, este dragostea si ascultarea fata de Dumnezeu, care sunt mai presus de dragostea si ascultarea fata de tata si mama, fata de rudenii, fata de prieteni, si fata de toate lucrurile si interesele pamantesti".

11.Batranul Filotei invata:"Inca din leagan copiii trebuie educati de catre parinti.Sa-i invete frica de Dumnezeu, sa-i faca sa renunte la dorintele pacatoase si la lipsurile lor, sa nu le faca complimente si sa nu cedeze la voile lor rele si ambitii.Ceara, cat este moale, se modeleaza cum vrei si primeste pecetea ce i-o imprimi; la fel se intampla si cu copiii mici.Tot ce scrii pe o coala alba este de nesters si ramane pana la batranete.Copacul tanar este indoit de vant.Daca il sustii cu un par, se indreapta, daca nu-l sustii, va ramane pentru totdeauna stramb.Daca vrei sa-l indrepti, dupa ce a crescut si a facut radacina, se va frange si se va vesteji.Acelasi lucru se intampla si cu copiii nostri.Sa-i sustinem cu parul credintei si al fricii de Dumnezeu din copilarie.Sa-i inconjuram cu zidurile invataturilor si ale bunului nostru exemplu, pana ce se vor inradacina in virtuti, si atunci nu se vor mai teme de niciun pericol".

12.Sunt foarte interesante urmatoarele sfaturi pe care Batranul Porfirie le dadea parintilor pentru a-si educa copiii:"Nu-i fortati pe copii.Ceea ce doriti sa le spuneti, spuneti-le in rugaciune.Copiii nu le vor asculta cu urechile, dar va veni harul lui Dumnezeu si le va clarifica ceea ce am dorit sa le spunem.Cand doriti sa le spuneti cateva lucruri copiilor vostri, incredintati-i Maicii Domnului si ea va lucra !Rugaciunea voastra va fi pentru copii ca o mangaiere duhovniceasca si aceasta ii va atrage.Adeseori noi cautam sa-i mangaiem pe copii, si ei simt, pe cand mangaieri duhovnicesti nu simt niciodata.Parintii ai caror copii sunt dificili si se comporta rau nu trebuie sa se prinda cu ei, ci cu cel ce se ascunde la spatele lor, cu diavolul !Iar cu diavolul nu ne putem bate decat daca devenim sfinti !"

13.Referitor la educarea copiilor, Batranul Eusebiu le spunea parintilor:"In loc de a le vorbi copiilor despre Dumnezeu, mai curand vorbiti-I lui Dumnezeu despre copiii vostri.Sufletul adolescentului trece printr-o explozie de libertate si accepta cu greu sfaturile.Deci, in loc de a-i da mereu sfaturi si de a-i pedepsi pentru nimicuri, incredinteaza-i acest lucru lui Hristos, Maicii Domnului, Sfintilor, si roaga-i pe El sa-i dea sfaturi copilului vostru.Tratati-i pe copii ca pe niste manji:puneti-le fraul sau lasati-i liberi, dupa caz.Cand manzul arunca din picioare fara a-i fi slabit fraul, sa-l slabim, caci altfel se va rani.Dar cand este calm, sa-i strangem din frau si-l vom conduce unde dorim.Parintii trebuie sa-si iubeasca copiii si sa-i considere ca si copiii lor si nu ca idolii lor.Ei trebuie sa-i iubeasca asa cum sunt si nu pentru ceea ce ar vrea sa fie sau pentru ca le seamana !"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu