Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.
"Înainte de a-ţi trimite crucea pe care o duci, Dumnezeu a privit-o cu ochii Săi cei preafrumoşi, a examinat-o cu raţiunea Sa dumnezeiască, a verificat-o cu dreptatea Sa neajunsă, a încălzit-o în inima Sa cea plină de iubire, a cântărit-o în mâinile Sale pline de afecţiune, ca nu cumva să fie mai grea decât poţi duce. Şi după ce a măsurat curajul tău, a binecuvântat-o şi ţi-a pus-o pe umeri. Deci o poţi duce. Ţine-o bine, şi urcă de pe Golgota spre Înviere!"

sâmbătă, 5 mai 2012


DESPRE RUGACIUNILE SCURTE SI INSEMNATATEA LOR (Sfantul Teofan Zavoratul)


 Pentru pravila de rugaciune savarsita acasa sfantul-zavorat socoteste foarte folositoare repetarea constienta a rugaciunilor scurte de tot felul.In acelasi timp el arata si modelele acestor rugaciuni care se afla in molitvelnicile tiparite si, de asemenea, recomanda si mijloace de alcatuire, dupa aceste modele gata facute, a propriilor noastre rugaciuni, ceea ce este atat de usor de facut de catre fiecare.- Ati incercat sa va rugati cu rugaciuni scurte? Cea mai importanta dintre ele este rugaciunea lui Iisus:Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul! La ea se pot adauga si altele, dupa trebuintele sufletesti.Ca de exemplu luati cele douazeci si patru de rugaciuni ale Sfantului Ioan Gura de Aur, cele care se afla in rugaciunile dinainte de culcare.Ele alcatuiesc rugaciunea a saptea dinainte de culcare...douasprezece de zi, douasprezece de noapte.Primele incep asa:Doamne, sa nu ma lipsesti pe mine de bunurile Tale ceresti...Celelalte:Doamne, in pocainta primeste-ma pe mine...Invatati-le pe de rost, cu ratiunea si cu simtamantul, si spuneti-le mai des.Ele cuprind toate trebuintele vietii noastre duhovnicesti.Si puteti chiar toata pravila de rugaciune sa o inlocuiti cu ele...anume...repetand fiecare rugaciune de cinci, zece si chiar de mai multe ori...Acest mod de rugaciune este mai bun decat toate...La aceste rugaciuni scurte puteti adauga si altele.Cand va intariti in ele, straduiti-va sa adaugati si altele care va sunt de folos (care au efect mai mult decat altele asupra mintii si inimii - n.t.)...De unde sa le luati? Ascultati prochimenele bisericesti si memorati-le...Cititi psalmii si alegeti.

123Friendster.Com


- De asemenea, cuvintele ecteniilor de cerere - la care se canta: Da, Doamne! - le puteti aduna in rugaciuni scurte, numai ca in locul  cuvintelor cerem si daspuneti : "Daruieste-mi, Doamne !". De exemplu, in ectenie se spune:Iertarea si lasarea pacatelor si greselilor, de la Domnul sa cerem...In locul acestor cuvinte, spuneti:"Iertarea si lasarea pacatelor si greselilor daruieste-mi mie, Doamne!".Si tot asa...
- Puteti adauga si rugaciunile voastre, alegand din psalmi: versetul care va este pe placul inimii, pe acela sa-l si notati...Faptul de a va ruga cu rugaciuni scurte - tine atentia concentrata...si atinge toate nevoile duhovnicesti...Nu rostiti mereu rugaciuni gata facute, ci spuneti-I lui Dumnezeu si cu cuvintele voastre ceea ce aveti in suflet si cereti-I ajutor:"Doamne, vezi ce este in sufletul meu!Si una, si alta...Si nu le pot scoate la capat.Ajuta-ma, Atotmilostive!'Si fiecare particica din nevoia voastra o spuneti si pentru toate cereti ajutor corespunzator...A fi copil in rugaciune, ca si in toata structura duhovniceasca, este cea mai buna stare si pe aceasta paziti-o...Si rugati-L pe Domnul sa nu ingaduie sa pierdeti acest simtamant.Copiii se apropie de tatal sau de mama lor si, nespunand nimic, doar le dau tarcoale, pentru ca le place sa fie pe langa ei.Asa sa fiti si voi, ca in simplitatea inimii intotdeauna sa-I dati tarcoale Domnului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu