Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.
"Înainte de a-ţi trimite crucea pe care o duci, Dumnezeu a privit-o cu ochii Săi cei preafrumoşi, a examinat-o cu raţiunea Sa dumnezeiască, a verificat-o cu dreptatea Sa neajunsă, a încălzit-o în inima Sa cea plină de iubire, a cântărit-o în mâinile Sale pline de afecţiune, ca nu cumva să fie mai grea decât poţi duce. Şi după ce a măsurat curajul tău, a binecuvântat-o şi ţi-a pus-o pe umeri. Deci o poţi duce. Ţine-o bine, şi urcă de pe Golgota spre Înviere!"

sâmbătă, 26 mai 2012

Supunerea sotiei fata de sot

Supunerea sotiei fata de sot intr-o casnicie este o necesitate as spune eu. Si cand spun supunere nu ma gandesc numai la actiunea de supunere ci si la atitudine. De multe ori suntem gata sa ne supunem la nivel verbal, dar in inima noastra sa cartim impotriva supunerii si sa semanam in acest fel o atitudine de razvratire. Imi place sa imi imaginez casnicia ca pe cocpitul unui avion, iar pe sot si sotie ca pe pilotul si copilotul acelui avion. Sunt parteneri, conduc impreuna, iau decizii impreuna, dar daca se ajunge intr-un impas pilotul (capitanul) acelui avion are decizia finala. Asa vad lucrurile si in casnicie, sotul e intotdeauna cel care are decizia finala atunci cand nu putem ajunge la un sens comun. 
Mi se pare fascinant sa vad ca Dumnezeu nu spune doar sotiilor sa fie supuse,fara sa oblige si sotii la lucruri mult mai marete. 
In Efeseni 5: 21-28
"21 Supuneţi-vă unii altora în frica lui Hristos.
22 Nevestelor, fiţi supuse bărbaţilor voştri ca Domnului;
23 căci bărbatul este capul nevestei, după cum şi Hristos este capul Bisericii, El, Mîntuitorul trupului.
24 Şi după cum Biserica este supusă lui Hristos, tot aşa şi nevestele să fie supuse bărbaţilor lor în toate lucrurile.
25 Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele cum a iubit şi Hristos Biserica şi S'a dat pe Sine pentru ea,
26 ca s'o sfinţească, după ce a curăţit-o prin botezul cu apă prin Cuvînt,
27 ca să înfăţişeze înaintea Lui această Biserică, slăvită, fără pată fără sbîrcitură sau altceva de felul acesta, ci sfîntă şi fără prihană.
28 Tot aşa trebuie să-şi iubească şi bărbaţii nevestele, ca pe trupurile lor. Cine îşi iubeşte nevasta, se iubeşte pe sine însuş."

mi se pare ca cerinta pe care Domnul o face sotilor nostri este mult mai greu de indeplinit...." Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele cum a iubit şi Hristos Biserica şi S'a dat pe Sine pentru ea". Ce e oare mai usor de indeplinit - supunerea sau sacrificiul suprem?. Eu zic ca putem sa ne consideram binecuvantate ca Domnul ne cere doar sa ne supunem pe cand lor le cere sa ne iubeasca neconditionat si sa fie gata sa isi dea viata pentru noi.
Cred ca daca privim lucrurile in acest fel supunerea nu mai e o povara ci dimpotriva un act de iubire si respect fata de partenerul de viata pe care ni l-a dat Dumnezeu, implinind astfel menirea noastra ca sotii, si ajutand la devenirea sotilor nostri a oamenilor pe care Dumenzeu i-a vrut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu