Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.
"Înainte de a-ţi trimite crucea pe care o duci, Dumnezeu a privit-o cu ochii Săi cei preafrumoşi, a examinat-o cu raţiunea Sa dumnezeiască, a verificat-o cu dreptatea Sa neajunsă, a încălzit-o în inima Sa cea plină de iubire, a cântărit-o în mâinile Sale pline de afecţiune, ca nu cumva să fie mai grea decât poţi duce. Şi după ce a măsurat curajul tău, a binecuvântat-o şi ţi-a pus-o pe umeri. Deci o poţi duce. Ţine-o bine, şi urcă de pe Golgota spre Înviere!"

sâmbătă, 23 februarie 2013

Pilde 2

Biserica nu se sprijina pe oameni

Un catolic, avand buna intentie, tot incearca sa il converteasca la crestinism pe prietenul sau evreu. Acesta, satul de atatea insistente, ii spune ca va face o calatorie la Roma si va observa cum o duc Papa si cardinalii sai. Daca ii va placea ce va vedea, se va da in legea lor. Crestinul catolic, saracul, se cam tulbura. Se gandea ca in veci nu va mai dori prietenul lui sa treaca la catolicism, cand va vedea luxul si desfraul ce era in acea vreme la Roma. Dar, iata ca evreul vine de la Roma si se converteste, spunandu-i: - Cu adevarat, credinta voastra e superioara, daca a putut sa dainuie atata timp, in ciuda faptului ca aveti in fruntea clerului oameni atat de corupti ! Povestioara din lucrarea "Decameronul", de Boccaccio.

Invidia impiedica orice bucurie

Un tanar, intrebandu-se despre viata, despre suferinta si despre fericire, il intreba pe un parinte: - Parinte, de ce unii oameni sunt tot timpul mahniti ? Parintele i-a raspuns, zicand: - Pentru ca, de multe ori, ei sunt suparati nu numai de necazurile lor, ci si de bunastarea si reusita altora.

Cum scapam de poftele trupesti

Un tanar, chinuit de poftele trupesti, l-a intrebat pe duhovnicul sau cum poate scapa de ele. Duhovnicul i-a spus: - Nu putem opri pasarea atunci cand zboara deasupra casei noastre, dar putem sa o oprim sa nu-si faca cuib acolo.  

Rugaciunea superficiala

Gheorghe l-a intrebat intr-o zi pe vecinul sau daca Il iubeste pe Dumnezeu. Vecinul a raspuns afirmativ. Gheorghe a continuat: - Te rogi din toata inima Lui? - Sigur, de fiecare data cand ma rog, sunt cu gandul numai la El, a marturisit vecinul. Atunci Gheorghe a spus: - Vecine, daca vei reusi sa rostesti "Tatal nostru“ fara sa te gandesti si la altceva, iti daruiesc calul meu. Pe la jumatatea rugaciunii, vecinul a grait: - Imi daruiesti si saua? - Nici calul, nici saua, pentru ca in loc sa fii cu luare aminte la rugaciune, te-ai gandit la cal.  





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu