Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.
"Înainte de a-ţi trimite crucea pe care o duci, Dumnezeu a privit-o cu ochii Săi cei preafrumoşi, a examinat-o cu raţiunea Sa dumnezeiască, a verificat-o cu dreptatea Sa neajunsă, a încălzit-o în inima Sa cea plină de iubire, a cântărit-o în mâinile Sale pline de afecţiune, ca nu cumva să fie mai grea decât poţi duce. Şi după ce a măsurat curajul tău, a binecuvântat-o şi ţi-a pus-o pe umeri. Deci o poţi duce. Ţine-o bine, şi urcă de pe Golgota spre Înviere!"

luni, 25 martie 2013


O saptamana plina de bucurii duhovnicesti !


SOBORUL SFÂNTULUI ARHANGHEL GAVRIIL
26 martie

icoane ortodoxe 08 gavriil


Astăzi să ne veselim de masa îngerească aşezată în cămara inimii prin rugăciunile Arhanghelului celui cu chip de lumină. Astăzi să lepădăm jugul răutăţii cugetelor şi în hora îngerească să ne trimitem gândurile, veselindu-ne de lumina înţelepciunii dumnezeieşti. Astăzi a sosit praznic de veselie îngeresc şi Arhanghelul darului deschide cămările inimilor cu cheia rugăciunii. Astăzi Sfântul Gavriil, cel cu chip prea luminos cu aripile rugăciunilor sale acoperă pe cei ce îl cinstesc cu credinţă şi luând penelul Duhului închipuie în icoana inimii celor credincioşi tainele cele dumnezeieşti. Astăzi ca un înaintemergător pe căile Luminii călăuzeşte gândurile să suie pe treptele laudelor şi să se îndulcească de revărsările cuvintelor dumnezeieşti. Astăzi cel ce este slujitor prea iubit Împăratului tuturor ridică şi porţile minţii noastre ca să intre gândurile dumnezeieşti ale Celui Ce cu arma Crucii a zdrobit porţile iadului şi S-a înălţat la ceruri fiind primit cu săltări de bucurie de slujitorii şi chivernisitorii cămărilor Sale cereşti. Astăzi, aducându-ne aminte de minunile sale lucrate neamului omenesc să înălţăm gând umilit lăudându-l pe cel ce la noi s-a coborât ca un sol spre a ne da mărturie de milostivirea cea fără de margini a Împăratului tuturor. 
Veselia îngerilor, comoara darurilor, glasul bunelor vestiri dumnezeieşti, lucrătorul tainei mântuirii, SFÂNTUL ARHANGHEL GAVRIIL, cel ce cu smerenie s-a apropiat de Cea plină de dar, ne întâmpină pe toţi în cămara rugăciunii, aducându-ne vestea cea bună a mijlocirilor lui la scaunul Treimii.
SFÂNTUL ARHANGHEL GAVRIIL, cel ce ca o rază înaintemergătoare Soarelui dreptăţii s-a coborât pe pământ ca să ne vestească ziua mântuirii, prin cuvântul său strălucind bucurie întregului pământ, cu gândul său îngeresc să lumineze şi inima noastră izgonind noaptea cea împovărătoare a patimilor.
 

icoane ortodoxe 00033
Cântarea Îngerului Gavriil (de Buna Vestire)

de Traian Dorz

Plecăciune ţie, plecăciune ţie,
Fecioară Marie,
căreia ţi-a dat Domnul Cel Preanalt
haru-I minunat.

Domnul te arată binecuvântată,
Fecioară curată,
nu te teme dar, tu ai mare har:
vei fi-un sfânt altar.

Plecăciune ţie, plecăciune ţie,
Fecioară Marie,
căci prin Cel de Sus, Fiu îţi va fi-adus,
să-L numeşti Iisus.

Sfânta Lui Domnie veşnic o să ţie,
Fecioară Marie...
El va fi chemat Fiu Celui Preanalt,
Domn şi Împărat...

Plecăciune ţie, plecăciune ţie,
Fecioară Marie;
Tatăl va voi, Duhul te-a umbri,
Fiul te-a slăvi.

Plecăciune ţie, plecăciune ţie,
Fecioară Marie,
căci a Celui Sfânt Voie şi Cuvânt
sunt un Legământ.


 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu