Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.
"Înainte de a-ţi trimite crucea pe care o duci, Dumnezeu a privit-o cu ochii Săi cei preafrumoşi, a examinat-o cu raţiunea Sa dumnezeiască, a verificat-o cu dreptatea Sa neajunsă, a încălzit-o în inima Sa cea plină de iubire, a cântărit-o în mâinile Sale pline de afecţiune, ca nu cumva să fie mai grea decât poţi duce. Şi după ce a măsurat curajul tău, a binecuvântat-o şi ţi-a pus-o pe umeri. Deci o poţi duce. Ţine-o bine, şi urcă de pe Golgota spre Înviere!"

marți, 12 martie 2013


SFÂNTA MAHRAMĂ - PRIMA ICOANA A MÂNTUITORULUI, NEFĂCUTĂ DE MÂNĂ OMENEASCĂ.

În tradiţia creştină veche, alături de numele Apostolilor, ale Femeilor Mironosiţe şi ale primilor martiri ai Bisericii, apar şi cele ale unor oameni care au fost dintre apropiaţii Mântuitorului, martori ai multor evenimente din viaţa pământească a Fiului lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru. Printre aceştia se numără şi Sfânta Veronica, pomenită de Biserica Ortodoxă în ziua de 12 iulie.

Sfânta Veronica (Berenice) a fost femeia care I-a şters faţa Mântuitorului în timpul patimilor Sale, pe drumul calvarului, spre Golgota, atunci când Acesta a căzut răpus de greutatea Crucii. Chipul însângerat al Mântuitorului s-a imprimat pe pânza cu care Veronica a şters faţa Domnului, ca o mărturie a Patimilor mântuitoare. Pânza este cunoscută ca Sfânta Mahramă. Aceasta a fost socotită ca prima icoană a Mântuitorului, una nefăcută de o mână omenească, căci era icoana suferinţelor însângerate ale Domnului. Această Mahramă a fost dusă de Veronica la Roma, unde a fost păstrată ca o relicvă sfântă pană în ziua de azi.

Veronica este un nume compus din doua cuvinte, unul de origine latina ("vera", adica "adevarat") si altul de origina greaca ("eikon", adica "icoana" sau "chip"). Prin alaturarea celor doua cuvinte se obtine un nume ce inseamna "Adevarata Icoana" sau "Adevaratul Chip". Acest nume trimite, in mod evident, la chipul Mantuitorului, imprimat pe mahrama sfintei.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu