Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.
"Înainte de a-ţi trimite crucea pe care o duci, Dumnezeu a privit-o cu ochii Săi cei preafrumoşi, a examinat-o cu raţiunea Sa dumnezeiască, a verificat-o cu dreptatea Sa neajunsă, a încălzit-o în inima Sa cea plină de iubire, a cântărit-o în mâinile Sale pline de afecţiune, ca nu cumva să fie mai grea decât poţi duce. Şi după ce a măsurat curajul tău, a binecuvântat-o şi ţi-a pus-o pe umeri. Deci o poţi duce. Ţine-o bine, şi urcă de pe Golgota spre Înviere!"

sâmbătă, 9 martie 2013


Sfinţii 40 de mucenici din Sevastia

Biserica Ortodoxă îi pomeneşte pe 9 martie pe Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia.

Întrucât ziua de pomenire a martirilor cade, anul acesta, în Sâmbăta Lăsatului sec de carne, atunci când se face şi pomenirea de obşte a celor adormiţi, Sfânta Liturghie în cinstea lor a fost oficiată cu o zi mai devreme.

Aceştia erau soldaţi creştini, aflaţi în slujba împăratului roman Licinius. Aflând despre credinţa lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Refuzând, cei 40 de soldaţi au fost întemniţaţi timp de opt zile şi bătuţi cu pietre.

Mai multe informaţii a oferit pentru TRINITAS TV, istoricul Academician Emilian Popescu: „Toate încercările care le-au făcut ca să renunţe la credinţă n-au dat rezultat. Şi atunci s-a gândit comandantul respectiv să-i dezbrace de haine şi să-i ducă într-un lac, care era cam în centrul oraşului Sevastia lângă un Gimnaziu. Gimnaziul de atunci era un fel de şcoală cu o palestră, unde se făceau exerciţii sportive. Şi acolo era şi un lac. S-au gândit să-i bage în lacul respectiv, iar la 9 martie iernile erau grele acolo fiind regiune muntoasă, şi sperau să nu mai iasă niciunul viu de acolo. Au stat noaptea acolo dezbrăcaţi şi se vorbeşte că ei s-au îmbrăţişat să-şi păstreze căldura”.

Unul dintre cei 40 de soldaţi nu a mai rezistat şi a cerut să fie scos pentru a intra în baia caldă din apropiere. Din cauza diferenţei de temperatură acesta a murit. Un alt creştin, martor al evenimentului, a intrat în apa rece alături de ceilalţi pentru a-şi mărturisi credinţa sa în Hristos.

„Dimineaţa, când au văzut că nu au murit, s-a hotărât arderea lor pe rug. Şi unul dintre ei, a cărui mamă asista la toată povestea aceasta, nu a mai putut şi a fost purtat de mama lui şi a fost dus de mama lui cu căruţa la locul unde trebuiau să fie arşi. Au fost arşi, şi Sfântul Vasile cel Mare, care are o cuvântare la 9 martie, spune că resturile care au rămas din ei au fost date pe apa unui râu. Dar nu toate resturile, pentru că se păstrează moaşte din Sfinţii 40 de mucenici”.

În Bucureşti, fragmente din moaştele Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia se află la Mănăstirea Antim, la Schitul Darvari şi la bisericile „Icoanei”, „Mihai Vodă”, „Dichiu” şi „Sfântul Alexie”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu